Sunday, September 4, 2016

Bubur Jagung Jacobs

Assalamualaikum

Ni nak kongsi kisah orang demam masuk dapur.  Pagi2 duk teringat ingat, terbayang bayang bubur jagung.  Hampir tengahari baru perasan ada setin jagung manis dlm kabinet dapur... Ada pula santan dalam freezer. So, apalagi jom kita kawinkan depa dalam periuk.  Hehehe..

Bahan bahan:

1 tin jagung manis
 Sepaket santan pekat
sehelai daun pandan
sedikit gula merah
2 sudu besar Susu pekat tin ( sebab mama tak guna gula, susu ni dah cukup manis ngeletin)
4 keping biskut jagung Jacobs (dipatah patah kepingannya ikut suka)

Jagung , santan, air dimasukkan dlm periuk. Sedikit Garam. Masak api slow sederhana. Bila mendidih masukkan santan, 2 sudu susu pekat tadi, masukkan gula kabung sikit. Kacau dan masukkan kepingan biskut Jacobs tadi.  (sebab apa masukkan biskut Jacobs? sebab tak ada biji sagu, tak ada bahan makanan lain utk di tambah rasa) Suka suki saya masuk biskut itu. ngeeeeeee..... Bismillah Alhamdulillah. 


Lemak , manis, berkrim siap ada biskut Jacobs dalam bubur tu. Tak payah nak cicah ciah kemudian aih.   kihkihkih.  Jemput torai.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...