Wednesday, December 9, 2015

Telur Pindang

Assalamualaikum

Siapa suka makan telur pindang. ?  Angkat jari... heee... kita geng.  Semalam mama buat experiment masak telur pindang. Resipi kawan bagi. Orang Johor memang terrer masak telur pindang.  Tapi resipi yang diberi mudah sangat sangat. Itu yang mwana cuba buat tu.

Cenggini:
Kulit2 bawang merah/ bawang besar
Daun2 serai dipotong2, ngan batang serai diketuk2
kicap
seketul halia, bawang putih dgn kulit2 sekali
seketul lengkuas
garam, gula, 
cili kering sedikit

ITU SAHAJA yang mwana buat semalam. semuanya direbus sekali gus dgn telur.  Adalah dalam masa 2 jam kut.   Simple kan.  Sikit sangat bahannya sebab mwana hanya testing  guna dua biji telur ayam gred B. Hahaha..................Dua biji tolor ajer. Hihihi



Walau ada resipi lain yang masukkan daun jambu batu, asam jawa, jintan2 halus , ketumbar dll.  Sekian. Boleh cuba.

2 comments:

Azian Elias said...

My father suka lah sangat telur pinsang ni.. tiap hari makan pun tak pe.

iryanty ahamad said...

suspen jee..ingr berpuluh biji..huhu..yan suka telur pindang

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...