Tuesday, December 8, 2015

Ikan Ayam Ayam?


Assalamualaikum

Hai, hello. Pekabor semua?  Saja nak nyembang sini. Aktiviti hari Sabtu semalam.

Jalan jalan ke Tesco Extra Ampang. Sebenarnya mamawana malas nak keluar keluar waktu cuti rehat Sabtu melainkan ke pasar.  Tapi anak dara yang baru balik dari camping di Kemensah Gombak called, minta mama fetch dia kat Tesco Ampang. Grup camping kawan kawannya hantar ke situ.  Ater, kena ler pergi juga ngambeknya. Risau pula kalu anak dara jalan sorang sorang tanpa kawan pengiring.

Sampai di sana mwana ngan anak bujang lunch dulu di Warong Santai. Wana belanja offcourse lah. Wana dgn grup usrahnya sudah sampai terlebih dahulu di sana. Dia makan dgn grupnya. Mwana dating berdua dgn hero bujang mama.



Lepas lunch  mwana masuk pasar cari ikan utk lauk di rumah. Bila dah pilih2, 2 ekor ikan bawal siap timbang dan siang. Ternampak pulak ikan ayam ayam tu. Betul ker ikan ayam ayam tu? Rasanya macam ayam kan.? Pernah makan tak? Mwana pernah makan ikan ayam ayam ni. Dulu selalu beli kat Pasar Malam Keramat tapi dah siap di potong2. Tak pernah tengok ikan ayam ni seekor macam ni. Sedap nih. Tapi dah beli ikan bawal..dah lari lah bajet pulok. Takpalah lain kali jerlah tangkap ikan ayam nih buat sambal ker aper ker lagi. Tulangnya kurang. Senang masak. Dan rasanya sangat sedap.  Isinya tebal tu

Ikan ayam ni dulu mwana selalu buat sambal.  Buat kari bendi pun enak banget.  Masak lomak cili api pun fuhhhh.... lazat.  Lain kali kita share resipi ikan ayam masak kari eh...



Ikan Ayam Ayam

Apalagi sebelah malamnya mwana pun bakor ler 2 ekor ikan bawal yg mwana beli siang tadi.

  ini ler rupanya. Idokler comei mana tapi rasanya sedap. Tumis dulu bahan kisar spt.  cili dikisar, garam, gula, campur bwg merah, bwg putih, halia dan  serai.  Perap sebentar dgn ikan. Bahan tumisan ni dilumur dalam dan luar ikan.  Then,  balut dgn daun kunyit, ikat dgn daun pandan, Sebab tak ada daun pisang atau aluminium foil.  Perah asam Limau juga kat ikan tu. Setengah jam sambil buat korje lain pastu boleh panggang dgn Happy Call. Tak payah cicah air asam pun udah cukup enak.  Makan dgn nasi panas panas.


Cubalah.  Tajuk entri  Ikan Ayam tapi dapat resipi bawal bakor. Kira okey lah tu. 


2 comments:

iryanty ahamad said...

ikan ayam2 yang jenis kecik lagi sedap kak...biasa yan masak kari...bab tarik kulitnya tu yang leceh

Yati said...

saya tak pernah makan ikan ayam ayam. Boleh tahan besor tu ikannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...