Friday, September 25, 2015

Kari Telur Ikan Mayong


Assalamualaikum



Hari ni pertama kali seumur hidup daku masak Kari Telur  Ikan Mayong (Ikan Duri) Dan pertama kali jua daku melihat rupa telur Ikan Mayong. Oh... ini rupanyer yang demer gebang kat wassap.   Telur Ikan Mayong.

 "Tinggal dua ketul ajer RM10.  Itu last. Habis dah. " kata Pakcik yang menjual.




Im so sorry. Gambar tak comel.  Kari pekat. Kaw..kaw... Rasanya tak perluu share resipi ni kan. Sama sahaja dengan resipi kari lain. Daku campurkan dengan tomato segar dan bendi kegemaranku.  Makan nasi panas panas, tak perlu lauk lain. Wallah..sedapnyer. lembut, kenyal kenyal digigit dikunyah kunyah hmmm telur ikan mayong ini. Jangan masak lama nanti biji biji telur tu keras kurang enaknyer.  Adalah sikit sikit yang terkeras. Yang lain telur itu hmmmm..enak banget.

Resipi

kari Ikan Babas sepaket (saya campur serbuk rendang daging sedikit hihihi)
Daun kari setangkai (tumis)
Bwg besar (kisar) (tumis)
Bwg putih (kisar) (tumis)
Halia sedikit (kisar)(tumis)
Bwg besar dihiris utk tumisan dgn minyak
Asam keping 2
Sedikit minyak menumis bahan2 tumisan di atas
Santan 1 biji

Panaskan minyak
Tumis bahan kisar dan rempah yg dibancuh dgn air dahulu (Harum mewangi masa ditumis)
Tambah air
Masukkan santan, kacau2 
Masukkan bendi
Masukkan tomato
Masukkan telur ikan mayong (potong biar bagi keluar telur seiji biji tu)
Garam secukup rasa.
Masak sekejap sampai telur tu masih jernih tapi lembut, tutup api, telur jadi kenyal2. 

Jangan masak lama nanti telur jadi keras dan kurang enak



Bismillah. Alhamdulillah. Sekian. Coretan resipi dari hamba yang kerdil ini.  Silakan mencuba masakinnya.


1 comment:

iryanty ahamad said...

Susah nak dapat telurr ikan mayong..sedapnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...