Friday, May 29, 2015

Selepas Disakiti Dengan Kejujuran


CERPEN


Dia tidak tahu semua itu akan terjadi.  Morsi yang beria ia membuka bicara awal untuk melamar menjadikannya isteri yang sah. Sah disisi agama dan sedap mata memandang.

Ah, takutnya dia.
"Why do you eat so little?. Only  a small amount of fish"
"Its enough, just for my small stomach. I cannot finish all the food" sambil membetulkan juraian rambut yang mengintai keluar dari celah celah anak tudung biru lembut dari butik Arianni.
"I can eat 6 pieces of fish, this size" kata lelaki Arab itu mendepangkan tangannya menunjukkan saiz potongan ikan yang biasa dimakan setiap kali mengadap hidangan.
"I cannot do that." balasnya menolak rezeki beberapa ketul potongan ikan yang diletakkan ke dalam pinggan makan malamnya .  Dalam hati ada bisikan ("Kuatnya dia melantak. huhuhu. Patutlah badan besar saiz Benggali")

"You see.. these houses. I want to get a house for you.  I can pay the monthly rent.  Terngiang ngiang bicara lelaki Arab bertubuh sasa padanya suatu ketika dahulu ketika kereta dipandu melalui taman perumahan di kawasan Zoo Negara. , Ulu Klang.  Kawasan yang menghijau, berbukit dan nyaman sekali udara yang bisa dinikmati.  Lengan Morsi yang berbulu, kulit putih bersih, wajah mulus dengan senyuman manis. Misai bak kepunyaan Saddam Hussain. Sepasang matanya yang seakan tersenyum menambah goda hati seorang perempuan Melayu.  Apalah cantiknya perempuan Melayu ini.? Yang hanya bersandarkan tinggi lampai berkulit cerah dengan hidung rendah bak jambu air.

Setelah setahun berlalu, Morsi mencari carinya.   Menaliponnya berkali kali untuk membuka cerita baru setelah hampir 6 bulan menyepi.

"I went back to my country. My son. He met with an accident. Need a lot of money." Jelas duda berbangsa Arab itu.

" Oh , its okay. How is he then?"
"He's getttin better. I read Quran every morning before work. Alhamdulillah"
"Thats good."
"You remember last time when I said I want to marry you" Morsi mengulang  bicara lama yang pernah dijanjikan.
"Its difficult for a Malay lady to marry a foreigner." katanya
"So...? (dalam hati tidaklah mengharap sangat pada janji janji lelaki Arab ini)

"But I can still rent a house for you. We cannot stay together. Once in a while I will come to visit you."
Dalam hati ada bisikan...aik?  Aku sebenarnya malas dah nak jumpa dia.
"After work in the evening I will come to your house for a rest. Then, I will go. I'll pay the rent for you.  The food, telephone everything. I will give you the money.  But we cannot get married."
Dalam hati berbisik lagi "Sah, lelaki Arab ini ada yang tak betul. Dia nak jadikan aku perempuan simpanan dia kah? Cittt!



Itulah kali terakhir Minah berhidung jambu air itu berdating dengan Pak Morsi. 

"Yes, we are still friends.  Im not goin anywhere. Beria ia perempuan Melayu ini  cuba meyakinkan Pak Arab itu.  Tak kahwin pun tak apa.  Saya tak marah. Im not sad or angry.  I understand.  Susah orang asing mahu kawin sini Malaysia.  Kita kawan sahaja.

Bisikan dalam hati.... (Maafin. Guwe enggak mahu jadi pacar mu.  Sayonara.  Enggak mahu jadi alat mu. Ini pertemuan terakhir kita. Yes... Yes. Kita kawan sahaja.  Sayonara. )

Lambaian terakhir malam itu dengan senyuman kepuasan. Yesssss..... Aku berjaya. Tanpa perlu mengucapkan pengakuan untuk memutuskan hubungan.  Silap silap haribulan, biasanya ada gadis yang jadi mangsa sembelihan kerana ingin memutuskan hubungan .  Aku bebas.

Lebih baik disakiti dengan kejujuran daripada dibahagiakan dengan kebohongan.  Kamu ngerti enggak? Hihihi.


(Cerita di atas hanya rekaan, draf yang tersimpan jauh dilubuk laci. Sekadar meminjam nama nama pembesar mengikut situasi masa)




3 comments:

eMMe said...

Assalam Kak Hajah, saya baca citer ni.. Bohong Sunat boleh tak?
yea la kite nak jaga hati dia.. taknak dia marah... nak selamat kan keadaan, agar tidak menjadi tegang... sebab2 utk kebaikan bersama...

mamawana said...

eMMe... makasih kamu sudi singgah sini.

Hihihi....

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI












Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...