Thursday, February 26, 2015

Karipap Pusing



Assalamualaikum

Hehe... Laughter is the best medicine. Agree with me. Jom layan resipi ini..


BAHAN DOH A
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar veg shortening
2 sudu besar marjerin

BAHAN DOH B
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan air anggaran

CARA MEMBUAT NYA
Satukan semua bahan doh A. Gaul hingga sebati dan boleh di kepal atau dibulatkan. 
Doh A (50gm) saya bulatkan dan  canai membujur
Dob B (30 gm) saya bulatkan  canai  atas Doh A yang membujur tadi. Jadi 2 lapis doh membujur. Gulung.
Canai sekali lagi
Gulung sekali lagi. Ada orang gulung dan canai 2 kali. 
(Jiran saya guna tepung ubi dia gulung dan canai 3 kali. hhmmm... stail memasing, janji sodap)
Baru potong2 ikut saiz sendiri. (standard saiz karipap yang singgit 3 ketoi tu.)
Inti boleh ikut suka. 
Inti sardin (1 tin sardin Adabi tu) atau
Daging (RM5 tu saya kisar) atau ayam pandai pandai lah ngagak. hehehe. Try and error.  Tak semua resipi yang saya dapat di internet saya ikut bulat-bulat. Ikut sesedap diuli tangan ini. 
Hehehe... Dont forget Laughter is the Best medicine.
Syukran.

1 comment:

❤Kamsiah❤ said...

Jgn ketawa terbahak2 dah la ya hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...