readers

Search This Blog

Loading...

Thursday, May 1, 2014

Kenapa Aku Semakin Kuruih



Assalamualaikum

Sebab Pertama, Doktor kata daku sudah obes 60kg above sudah obes.  Walhal aku tinggi lonjong..hmmm kuruih kedengkiang lah daku lepaih nih

Menu harian, lebih banyok minum ayo. Ayo mineral komer. Bukan ayo R.O. jangan. Alkaline water lebih baik. Atau minum ayo mineral bacakan Yaasin tahlil bagai buat  sendiri.  ngeeeee


Sebab Kedua, bila  cek darah semua border. kena jaga dari serangan kolesterol sebelum terkena

Sebab Ketiga, kena jaga pemakanan bila usia meningkat nanti senang dapek koncing manih, serangan jantung dsb
Salad @ Restaurant Jyu Raku

Sebab ke Empat.  sendiri rasa, sendiri badan  tahu.  Bila rasa berat badan. Nak naik tangga lrt ponek. Nak jalan jogging tak laghat dah aih .  Daku suka bebenor amik angin round kolam tasik permaisuri setiap sabtu ahad.   Moh ler komer join samer.



sebab Ke Lima.  senang hati dah dapat pakei balik baju2 kebaya 15 tahun-20 tahun dolu2.. hehehe. Oghang ingat daku pakei baju baghu. Tapi, daku lebih suka berjubah di acara resmi.

Suker bebenor kemer hirup mee tarik warisan asli kat Sg Besi. Suker bawa anak2 makan situ.  Makanan sihat. banyok rebuih.



Saya suka bubur nasi. Hari bari bekfast bubur nasi pun sodap...

BUBUR NASI BEST DIMAKAN DI HARI PANAS!!

Sebab ke Enam ke sepuloh bagai... macam2 iyer ibu ibu...  
Saya suka ulam ulaman


Zaman belasan dan 10 duapuloh tahun dolu kemer udoh jenuh makan sedap2.  Khojer korporat makan jenuh dah kat hotel2. Skrg pi hotel pun pilih2 makan. Takleh belasah semua. Tekak dan lidah boleh bagi warning... jangan..jangan... control..controlll...behave yourself,.behave...... 

 Mencegah lebih baik dari mengubat.

Biorler semput sikit2 takpa. Asei dapat berjalan menapak pergi maghi ke mesjid.  Entri remaja dah berlalu.  Entri emak2 udah biasa ceghiter.  Seingat kemer 4-5 tahun dolu sebelum gi Haji, kemer rajinkan diri berangan bertawaf dan bersaei berjogigng  3-4 round  kolam tasik permaisuri tu. Konon nak stamina kata oghang.  Memang betoi bila dah di sana sangat memerlukan banyak tenaga utk pi tawaf, saei dan melontar di ketiga2 jamrah.  Sekarang,  Entri senja nak berehat ler pulok.  Uban bertambah amal kena bertambah juger ..
Syukran singgah sini.

4 comments:

Suzana Ikram said...

Patut la jmper aritu nmpk kuruih.. awet mudo la dari dulu smpi skrg samo jor.. hihi

Pn Kartini said...

Suka suka suka....
kuruihhhh memang nampak cam cantikkk jekk...cam comellll jek..;)

Moga mamawana happy2 selalu dan diberikanNya kesihatan yang baik..
Amin:):)

Lydia Miza said...

Sy je yg susah kurus

aneezjaafar said...

assalamualaikum..
salam singgah mencari ilmu dan terus follow.
bydway,makan untuk hidup bukan hidup untuk makan. ye tak. takpe, macam2 mana pun asal sihat kurus ke x blkg kira. yeay.. hee-