readers

Search This Blog

Loading...

Saturday, January 26, 2013

Mee Tayyiba & My Bisness Home Made Pizza

Assalam

Senyum dulu.  Sikit sikit entri hari ini.  Pagi2 keluar masuk dapur dok pikiaq apa nak masak untuk bekfast.  Oh ya teringat masih ada sebungkus Mee Tayyiba (Halalan Thoiyibba) kat dlm esbok.  Layannn....

 Mee basah Tayyiba (beli di Pasaraya Pak Haji Bdr tun Razak)
Sedappp....sebab ia basah slurrp masuk mulut,, di kunyah2, basah juici dlm mulut..telan..cukup asam garam, masin, manis...yummy.. (puji masakan sendiri hohoho)
 Kelmarin bekfast masak spagetti ini .  Sos Tomato itu tidak dpt dibeli di kedai2..hanya dibeli dgn kawan. Kawan beli dgn kawan...jgn tanya saya...heeeeeee.  Mamawana wat pizza pun campur guna sos tomato ini.....sedappp

FYI, mamawana dah start bisness home made pizza sejak 3 bulan lepas.  Just to cater kecil kecil area BTS. Price range RM20-RM30 tidak termasuk kos penghantaran.  Ada Tuna, daging,  sosej ayam dan  vege.   Roti ban kaya, red bean bun, sardine bun dan sewaktu dgnnya.  Berminat.. calling calling laa in advance.  Bawah ini draft sticker saja tepek kat sini.  yang ori lain , final sticker lebih cunn...



Pizza Mamawana


Nak habaq mai, Chek dah full time bisness home made pizza, kueh mueh, laksa, mee  dll.  So, 12jam-14 jam asyik berdiri di dapur ngadap kuali, peroyok, oven, pengukus yg comel comel belaka...  ke pasar sana siiniuun. One woman show.  No assistance, anak2 tukang angkat, bungkuis/packing ajer.  Kaki pun dah jegang..... Itu baru kecil kecilan modal kecil, belum besar besaran lagi.  kelam kabut haru biru belum sistematik lagi.  Buat mana dan.  Alangkah Indahnya dapat urut urut di SPA.   Fuuhhhh..... lebih penat dari mengadap pc buat financial/research report yg memigrainkan.  Aku sudah kehilangan pekerjaanku.  Kontrak idak direnew. Co. pun dah goyang, downsizing and maybe close later.  Apa apa pun Alhamdulillah. Dulu aku pembayar zakat, now jadi penerima Zakat.  Allah bersamaku.

30 comments:

nyanyisunyi said...

Alhamdulillah mungkin rezeki mama kat sini...nampalk best dan terjamin kebersihan dan kesuciannya...mcm ne nk oder jauh lh pulak nk ambik...

Jendela Hati said...

salam... sedap nengok mee tu, tgk pic je dah tau sedap rasanya...

❤Kamsiah❤ said...

rezeki ada dimana2...yg penting usaha..:)

zino said...

tak jauh dari tempat zino tu...

rinduan citarasa said...

Tumpang gembira.


Tahniahhhh..
Kadangkala ujian buat kita semakin kental menghadapi kehidupan..

azieazah said...

Saya pun sudah sebulan hilang pekerjaan, sebab company tutup. Masih berusaha untuk mencari kerja yang baru.
Syukur rezeki tetap ada, kebetulan anak juga sudah ada yang bekerja..

kasihibu said...

syukur ada kelebihan air tangan yang menjadi
kalau sya tersampai di sana boleh lah sya mencuba pizza(,")

MOKCIK AZWA said...

Nampak menyelerakan..teringin nak mencuba piza tu.. di luar kawasan BTS mcm Putrajaya tak terima order ker??

Ibuhani said...

Asalammualaikum! Lama x jenguk dia! Tau2 dh bukak bisnes rupanya dia! Rezeki ada dimana2 mamawana! Smoga kejayaan n rezeki yg besar bakal menyusur.......insyaallah? Penghantaran sekitar mn ye?

Ibuhani said...

Hihihi.....sekitar bndr tasik selatsn jer ye.....gd luck utk bisnes dia ye!

sal said...

Alhamdulillah..permulaan yg baik, moga terus berjaya dlm dunia perniagaan ini..bgi sokongan moral ni..

fyna said...

wow congrts! annti boleh la fyna rasa 1 ;)

secangkir madu merah said...

Alhamdulillah.. bisnes yg besar mula dari yg kecil2an... mudah2an bertambah bisnesnya.. nasib baik jauh klu dekat boleh juga saya order bila malas nak masak.. hehehe

MamaFaMi said...

Alhamdulillah Allah kurniakan ilmu dalam baking dan memasak. Dapatlah berniaga. Mudah-mudahan bertambah maju. Tak perlu tension-tension mengadap kerja pejabat yang ada kalanya memeningkan kepala...

ALoNa CintamaniszLite said...

Kak dh tak keje opis ke??
dh buat bisnes kat umah ye??
Alhamdulillah..ok laa tu..sendiri jadi bos, sendiri jadi kuli, heheh..

Kak...pasal duit lebih pos pmc dulu tu..wlpn tak byk mana...tp sy halalkan aje lah. Sy pun baru jer baca msj tu. Tak tau laa mcm mana sms tu dan 2-3 lagi dari kawan2 sy leh tertinggal tak baca. Byk sgt sms org dok tanya pakej (tanya je laa yg ramai, hehe)...ngan sms dari fesbuk lagi...mm

Sy pun skang dh jumpa pengedar pmc kat area kamunting ni aje. Senang sket, nk beli aje terus gi kedai dia. Ni baru jer abes pmc yg sy buat beli dari akak ari tu. Baru tadi gak sy beli pmc dari pengedar kamunting tu, hehe..

Ok, kak...selamat maju jaya..

mamawana said...

Salam nyanyisunyi

alamdulillah itu jer yg mampu mamawana masak. Skit skit ilmu masakan tu adalah .... Ida kan lagi pandai memasak warisan ibu Ida yg terer masak...

mamawana said...

Assalam Jendela Hati

Alhamdulillah masak ikut taste sendiri...masin manis own taste. Tq sudi singgah.

mamawana said...

Kamsiah.. Insya allah Tq.

mamawana said...

Zino.. tak jauh eh.. always welcome..

mamawana said...

Citarasa Rinduan..

Hidup ini sentiasa diuji...penuh ujian

mamawana said...

azieazah

Insya allah ada rezeki

mamawana said...

Assalam kasihibu

Ya kalu mai calling calling.. Mamawana wat pizza upon request ajer. Sehari dua sebelum collect inform dulu.. hari2 mama masak juga yg lain

mamawana said...

Assalam MokChik Azwa

Boleh ajer order..dari mana2 pun diterima cuma masalahnya no delivery service. Kena mai amik sendiri.

mamawana said...

Ibuhani..
Tq visit. Tulah wat pizza keliling BTS jer. Luar kawasan no delivery lak.. Kalu singgah KL habaq mai on the way back ker boleh singgah beli. Heeee....

mamawana said...

Tqvm Sal... nice of you Tq for yr support

mamawana said...

fyna... welcome... mari mari..

mamawana said...

Salam secangkirmadumerah..

Maii KL calling2 ler for pizza mamawana

mamawana said...

MamaFami..

Insya Allah demi sesuap nasi berusaha dgn sedikit ilmu yg ada. Bila tak gi opis tak ngadap pc, kurang report memang takdak dah migrain tapi tak masyuuukk bulanan. Jualan kecil2lan ini semoga bertambah maju rezekinya.

mamawana said...

Salam Alona,

ya, bagus tu. mama pun dah jumpa pula pengedar lain dah merata org berjualan pmc nih. Tq.

saifudin abu izzudin said...

nice day :)
hargailah hari kemaren,
mimpikanlah hari esok,
tetapi hiduplah untuk hari ini.
bagi-bagi motivasinya yaah...

http://www.nolimitadventure.com/