Thursday, December 13, 2012

RESIPI DURIAN CREPE


Assalam,

Kiri, kanan, depan, belakang semua orang bercerita pasal durian crepe.  Semua kata sedap tapi jangan  tak sedar masih ada teman saya yang cakap nak kembang tekak bila bercerita pasal durian crepe ini sebab sebenarnya dia tak suka durian.  Dia sangat tidak suka durian.
 
So, I dont care.  You dont like you just saddap.  Saya suka, suka , suka.  Last week ada beli durian dari Karak Bentong RM20.00.  Niat nak buat creep crepe ni lah.  Jom layan resipinya:  Terjumpa Resipi dari google dan dari blogger ini Nabila Medan
 


Bahan-Bahan
250gm tepung gandum
2 biji telur
500ml santan
1/2 sudu teh garam
Pewarna hijau
 
Filling/Bahan Inti
1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang sudah dipukul kental
Isi Durian yg telah dilenyek
 
Cara-Cara
1.Campur semua bahan kemudian blender dan tapis.
2.Panaskan non-stik pan dengan api yang kecil.
3.Tuang 1 senduk adunan dan ratakan hingga menjadi crepe. (tak perlu terbalikkan dan biarkan permukaan atas kering) Angkat dan biarkan sejuk.
4.Bentangkan sekeping crepe dan letakkan whipping cream ditengah-tengah,lapis dengan isi durian, tutup semula dengan whipping cream.
5.Akhir sekali lipat dan simpan didalam peti sejuk.
 
lAGI SATU KAT SINI KLIK KLIK  Trigyy.com
 
cara membuat durian crepe, durian crepe
 
 
 
 
Tapi saya tak sempat buat.  Belah ajer durian tu  sekejapan ajer ngap ngap, crepe, crepe terus masuk molot.  Muahahahaha.........mueh mueh mueh..... burrpp...bau diyan lerrrr

12 comments:

ALoNa CintamaniszLite said...

Kalo dapat durian power...bila sendawa..wallawei...kena larik dari jauh dari orang. Kalo idak...bising dorang nanti, huhu!!!

munna said...

teringin nak rasa durian kaler merah tu.....

kasihibu said...

lg senang kan? terus ngap dan sodap....

Kakcik Nur said...

Hehehe... makan durian mentah, lagi sedap, kan? :)

Azian Elias said...

ini lah derian yang i teringin nak makan masa kat Kundasang.tapi tak dapat2...kempunan.

Ayu azmir said...

lain nyer durian ni... warne merah....

JunAina said...

Kehkehkehhh...ingatkan crepe tu hasil kerja keras.

Ummi Syafiq said...

sedap.suka crepe doyan

yangbaik said...

durian crepe merah? sedap tu...

akuzle ayu said...

tak kira.. nk oder gaks....

❤Kamsiah❤ said...

bila kita makan durian..takle kuat baunya...tp bila org lain makan...huhu rasa macam nak suruh makan jauh2...punya la kuat baunya

Pokok Manggis Depan Rumah said...

Durian dah jadi warna merah yea.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...