Saturday, November 10, 2012

Sweet Red Bean Paste Bread


Assalam,

Bagi peminat Ban kacang Merah, mamawana kongsikan di sini satu klip video Red Bean Bun .  Mudah dan sangat menarik video ini.  Namun, resipi yg mama pernah buat sendiri agak berlainan versinya.  Asasnya lebih kurang sama.  Pi mai pi mai tang tu juga.  Janji sodapppp.

Resipi cara mama:
220 ml air
75gm butter
1 biji telur
1 camt bread improver
1 sudu kecil softener
1 camt garam
4camb susu tepung 
3 camb gula halus
500gm tepung high protein
1 peket yis mauripan

Campurkan semua bahan2 di atas:  
Akhir sekali baru tabur yis mauripan atas tepung.  Kemudian uli hingga menjadi doh yg cantik. 
cara menguli dan cara masukkan kacang merah , dibulat2kan dan digunting kelilingnya sama ngan video di bawah ini.  
Selamat mencuba dan semoga berjaya.


Khusus untuk CR  Kalu dah berjaya jgn lupa posting kat entri blog ya.  Dulu2 kalu mama attend klas buat roti cikgu pesan pilih yis yg baik, tak masuk angin, tak expire , tak kena air , tepung jenis yg baik, suhu bilik,  yg memungkinkan roti tidak sama spt yg dijual dikedai. Hmmm...tapi selamat mencuba.  Ins'allah menjadi.  
Masak dari Hati.  Kalu beli tepung gandum elakkan membeli tepung gandum yg mengandungi Benzoic walau dlm peratus yg sedikit kunun yg dibenarkan.  Lagi pilihlah makanan yg Halalan Thoiyyiba.



17 comments:

Citarasa Rinduan said...

gebu lagi y dikau buat dr video nun..
hehehe. comel kaN anak dia. siap curi seketul bt main2

klu ayu bt ayu post.. ayu skrg ada prob pkerja. kalau CR bcuti ayu start meroti. tepung high protein ku habiss.

tq tau sudi syer resepi

ALoNa CintamaniszLite said...

sy taknah buat kak..tp kalo tingin nk makan..sy beli kat pasar malam aje.
Skang ni kalo nk beli roti2 pun sy tak beli kat kedai kek roti cina. Kalo kat tesco, carrefour, giant leh jgk ler sebab tgk yg buat tu org kita. pakai sarung tangan, sarung kepala utk org lelaki...
Cuma tak pasti laa pulak bab tepung tu..

❤Kamsiah❤ said...

seronok buat sendiri,kan..lagi2 kalau anak2 berebut2 makan..uji sedap...

sal said...

terimakasih..
teringin nak buat masa cuti ni..

Azian Elias said...

buat sendiri mmg berbaloi.. tp bukan i lah. hee.. my chef..

fiqkbe said...

sedap nyer tgk.. jap, bread improver tu apa? softener tu cmne pulak? yg fiq tau softener utk basuh bju je :P

Tihara said...

as salam

tepung cap sauh ada benzoic tak ye..risau gak ni

mamawana said...

Salam CR..

Selamat meroti.... welcome

mamawana said...

Alonacintamanisz

Kita cuba sedaya upaya pili yg halal, kemudian berserah pd Illahi..salah silap harap diampuni

mamawana said...

Salam Kamsiah

Ya, seronok bua sendiri dan anak2 makan air tgn dari mamanya.

mamawana said...

Sal sweetie,

Selamat mencuba..

mamawana said...

Salam Azian Alias,

Untungnya ada chef...heee

mamawana said...

salam fiqkbe

Bread softener - pelembuat roti
bread improver utk menambah baik adunan roti tu

heeeee...bukan softener basuh baju nanti fengsangggg....

mamawana said...

Salam Tihara

Tepung cap sauh memang ada benzoic pemutih tu.. cuba belek kat paket dia ada tercatit peratus yg dibenarkan kununnya...

azieazah said...

Wow! Saya hanya pandai beli. hehehe

Cho Zila said...

pernah buat masa belajar dulu2.. sekarang tak penah lagi... akak suka tau kalau kacangni..

Anonymous said...
This comment has been removed by a blog administrator.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...