Thursday, October 4, 2012

Typewritter



Assalam,

Kemas kemas bilik
Kemas kemas kotak
Ku temui  khazanah arwah bapak
Sebuah Typewriter
  30 tahun usianya bertapa
Tempat aku menukil sajak
Menyiapkan assignment
Saban hari saban malam
Zaman remaja zaman kuliah
banyak jasa banyak rindu
Memenuhi lembah gunung pilu
Dan  laut keringat
Ku simpan kembali segala memori
Untuk modal bercerita
Pada anak-anak



20 comments:

Tihara said...

antik ni, susah nk dapat skang ni kan

izan mama mia said...

kat kg ada gak..seronok dl belejar gn benda tu..bising bunyinyer...

ALoNa CintamaniszLite said...

dulu..tahun 91/92 sy belajar menaip kat sekolah vokay guna mesin taip mcm ni laa. bila dh abes baris tu dia akan berdentinggg...dan kita pun tolak utk line space bawah pulak, hehe..

Acik Erna said...

asssalam mamawana..lamanya acik tak tengok typewritter ni..dulu pernah jugalah guna

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Oh best typewriter klasik ni, saya pun byk nostalgia tentangnya.

Atiqah Wadiah said...

umo typewritter ni lg tua dr saya..hehe :)

Atiqah Wadiah said...

umo typewritter ni lg tua dr saya..hehe :)

EmbunRosaliza said...

Assalam mamawana, penuh nostalgia tu mesin taip, kalo anak2 zaman la ni tgk pun pasti tak kenal, zaman dulu2 mana ada computer kat rumah

Eny Yusnizar said...

barang antik mcm ni mesti mahal kan... skang dh ramai pakai komputer, tapi ada juga office lama yg pakai typewriter ni

inazamri said...

penuh guna mesin taip ni waktu zaman belajar dulu..kdg2 sampai jari ni tersepit kat celah2 button huruf tu hihi

Pn Kartini said...

assalamualaikum my dear mamawana..:-)
teringat zaman2 belajar dulu..time tu mmg 'buta komputer'..maka benda alahh ni lah yg byk berjasa...
:-)

mamawana said...

Salam Tihara, ya saya sayangkan typewriter ini...antik dan nostalgik

mamawana said...

Izan mama mia.

hehe..betull masa dok umah sewa umah papan dulu menaip bising jer malam2 , membebel orang sebelah umah..hehehe

mamawana said...

Alona, yer...gituler tup tap tup tap...tolak ..spacing..hehhe

mamawana said...

Achik Erna Miss Mirrorr

Heee..kenangan indah

mamawana said...

Salam Atiqah Wadiah,

tu yg spesel tu antik taipwriter nihhh

mamawana said...

Embunrosaliza,

Dulu2 kelas menaip sana sini lepas SPM, now kelas komputer sana sini kan kan..

mamawana said...

ny Yusnizar.. betul tu kat opis mama ada lagi typewariter letrik sesekali ajer pakai...

mamawana said...

Inazamri,

hehe mama pun gitu kadang2 jari2 terjelepuih antara huruf2 typewriter tu. almaklumlah jejari runcing halusss gituuu...

mamawana said...

wsalam my dear sweet sweet Pn Kartini
hehehe zaman dah berubah. Skrg anak2 kat rumah dah pandai microsoftwords lah, excel, lightroom ,power point segala bagai... mama plak yg ketinggalan jua. Guna yg biasa ajer. Zaman dah canggih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...