Sunday, September 30, 2012

Spaghetti Dari Resipi Barokah

Asssalam,

Dengan Bismillah


Semalam sempat gi Tesco Extra Cheras.  Jalan2 dlm Tesco capai spaghetti dua bungkus, mushroom carbonara 1 tin, carrot, hotdog dan  buah  tomato segar.  Cukuplah utk buat spaghetti yg simple.  kat rumah dah ada sbg tambahan mushroom/cendawan dlm paket, carbonara, black pepper, serbuk oregano, garam, gula, olive oil...


Maaf ya, masak2 ni belasah ajer.  No resipi2 buku2. Main campak2 ajer:   

 Kalu sudi boleh ikutin caranya:

Dengan Bismillah
Nyalakan api... Bila teringat hal2 kebakaran dari dapur setiap kali buka api gas bacakan doa Nabi Ibrahim "Wahai api menjadi sejuklah kamu kpd Nabi Ibrahim.."  Bukan nak suruh api tu sejuk sampai tak leh masak tapi  mohon keselamatan Allah swt agar terpelihara dari segala yg tidak diingini)

Rebus 1/2 paket spaghetti hingga lembut.  Kacau2 biar mesra dan cantik. (sambil nyanyi2 Salawat  Nabi.)

 Kuahnya:
Dgn Bismillah....

Hiris2 bawang putih (sambil baca subhanallah)
 cincang semangkuk isi ayam, hirisan 3  btg hotdog (sambil baca zikir alhamdulillah dpt pahala, anak dara kalu masak nyanyi lagu ala emak kawiiinkan daku...tak dpt pahala pung. Org tua kata kena pinang orang tua ganyut)

 1/2 tin cendawan butang atau
 1/2 tin sup cendawan  
Panas minyak masak (minyak zaitun) tumis kan bawang putih hingga wangi. (sambil teruskan  Zikir Allahu akbar..)

Masukkan daging ayam cincang, goreng2an, hotdog (sambil tu banyakkan selawat...)

 1 btg carrot, 1 biji  tomato segar dipotong cube dan air secukupnya (acuan 1 tin sos spageti carbonara).  Masukkan Prego Sos spageti carbonara (ada tanda halal)
Garam gula tidak dilupain.  Tabur Oregano dan blackpeper.  kacau. (Selawat Nabi)
 Kalu suka bleh masukkan cube knor.  Masak hingga menggelegak dan secukup rasa sedapnya.

(Saya campur cheese cheddar, mozarela lebihan buat  piza kelmarin)




Ni roti Arab.  Saya hiris tengahnya dan bubuh inti yg dimasak.  Roti tu saya spread sikit dgn butter dan bakar sekejap dlm oven.

Utk intinya:

Tumisan bwg putih, cube karot,  masukkan daging ayam cincang, campurkan  garam, gula, black pepper, sedikit air. Juga hirisan kobis segar sbg inti.  Masukkan sesudu mayonaise dan sesudu cili sos ke dlm poket roti.  Masukkan inti dan kalu suka bleh tambah sos cili lagi.

Jemput makan.  Roti dan spagheti yg Allah berikan  sbg rejeki utk hari ini. 

Teringat kesah Manna dan Salwa.  Cerita tentang roti Manna yg Allah turunkan.  Manna dikesahkan / ditafsir sbg suatu berupa benda warna putih yg lembut melekat pada batu2 dan dedaun kayu, rasanya lembut, manis dan enak spt madu.  Diceritakan jika dimakan mereka merasa kenyang.  Salwa pula ialah sejenis burung yg terbang rendah berbondong2 senang ditangkap.  Ia adalah sumber rezeki dari Allah swt.  Ini diceritakan dlm kesah Nabi Musa a.s bersama kaumnya Bani Israel dlm Surah Al Baqarah ayat 57-61.  Sila rujuk Tafsir AlQuran ya.  

Bukan niat ajarin tapi mengingatin.  Peace.  Salam.  Ma assalamah.  


11 comments:

Eny Yusnizar said...

sedapnye!
terima kasih atas perkongsian doa semasa memasak tu ye :D

❤Kamsiah❤ said...

spageti tu peberet saya dan anak2...hubby langsung takleh telan katanya....

Tihara said...

senang kan kalau guna prego..main campak apa yg patut :)

Acik Erna said...

assalam mamamwana..dah siap kan..alhamdulillah kenyang..

Dinas Aldi said...

Tumpang jamu mata tengok makanan sedap di sini, alhamdulillah :)

azieazah said...

Kak Azwa, Roti Arap tu kalu cecah dengan Sup Kambing.. ohhh layan!

YATZAKIE said...

wah,sdapnya..malam2 ni tengok lapar la plak kak..hehe

CiKPuaNLawA said...

nak roti arab tuhhh...
menarik dan nampak kesedapan nya.....

faraherda. razalan said...

Sekali sekala lyn pasta, mmg syok! Yummeh!

Terima kasih di atas puisi. Terbaik!

Cho Zila said...

ehm wallah.. nampak sedap... yang penting masak dari hatikan..

mama ju, said...

Salam sejahtera,

Mama pun suka carbonara, hehe tapi tak pernah beli lagi carbonara tin tu,
Mama selalu lalu kat Tasik permaisuri tu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...