Sunday, July 29, 2012

Ramadhan Bulan Berjimat Cermat- Sangat2 Jimat

Assalamualaikum semua

Salam sayang dari mama utk semua pembaca blog yg sudi singgah di sini.   Melihat dari tajuk betul betul ka bulan puasa ini bulan yg sangat menjimatkan?  100 persen betul.  

Sebab2nya:
1.    Tak perlu keluar duit belanja minum pagi, makan, tengahari dan minum petang di opis. Dah jimat 10-15  ringgit sehari

2.    Tak perlu bagi duit poket belanja sekolah untuk anak2 sekoah pagi dan sekolah petang.  Dah jimat lebih kurang 5-10 ringgit sehari

3.    Tak perlu masak banyak2 pelbagai gulai untuk berbuka, sebab tak sempat masak , cukup ikan goreng /ayam goreng, sambal atau sup atau kari ikut citarasa sendiri dari jam 6ptg-7 ptg. Ada masa satu jam shj utk memasak sejak balik dari opis.  

4.    Tak perlu beli pelbagai lauk pauk di Bazaar Ramadhan yg belum tentu memenuhi citarasa.  Pengalaman mama baru sekali beli rendang daging RM6 konon nak simpan utk berbuka, walau di simpan dlm freezer dan dipanaskan semasa bersahur, rendang itu sudah basi....huhuhu.  Kalu gi bazaar Ramadhan sure kena sembelih oleh penjual atau terpedaya dgn gelojak nafsu sendiri.  Berpuluh ringgit terbang pd laukpauk yg belum tentu rasanya.

5.    Andai tiada selera makan nasi cukup sekadar  lempeng cicah dgn gulai/sambal sardine dll.  Mama sediakan lempeng oat dimakan panas2 dgn gulai (spt dlm gambar)   .Hmmmm.... menjilat jari.
6.   Ramadhan juga bulan di mana  kerap dapat hadiah kurma dari teman2/jiran atau sesiapa shj.  Tak perlu dah beli kurma di pasaran.  Bos bagi, client bagi dll.  Dah jimat kan... Kalu kita dapat lebih pemberian kurma kita salurkan pula pd teman2 yg tidak berpeluang mendapatnya.  Mnerima dan memberi.  Kan dah jimat Rm ....



7.    Gi hadiri jemputan berbuka anjuran teman2, adikberadik  dan  sanak saudara 

Semalam mama attend jemputan abang long di Shah Alam.  Kami adik beradik masing2 bawa buah tangan, ada yg bawa kek kuih mueh, ada yg bawa donut J Co., ikan bakar, bubur lambuk

 Ada yg bawa roti John and bubur
 Ada yg bawa buah2an, rambutan, tembikai, honey dew.  Omak aiii kalah buffet kat hotel.  Sangat jimat atas kerjasama adik beradik cam pot luck jugaklah kiranya walau abang Long tak suruh kami bawa apa2 
 Anak2 buah dan cucu sedara mamawana.
 Dari Sepang KLIA dan Putrajaya
 Dari Rawang
Si comel ini baru 3 bulan dari Pantai Dalam.

Dari Bdr Tasik Permaisuri

8.    Nak jimat lagi berbuka shj di Mesjid-mesjid.  Seluruh mesjid di Wilayah persekutuan dan Selangor 
membuat jamuan IFTAR ini.  Foto ini di mesjid Asyakirin, KLCC Jumaat lepas.  Ada moreh lagi.  Mama sejak bujang sudah biasa ada progrem di mesjid2 jadi tidak segan silu lagi berbuka di rumah Allah swt ini kerana ramai teman2.  bagi mereka yg tak pernah masuk mesjid dan tiba2 bulan puasa time berbuka shj  nak muncul di mesjid mungkin agak kekok dan malu2.  Takpa jangan malu2, sebagai tips dari mama bawakan sebungkus dua kueh  harga RM5 ka, atau buah kurma sekotak ke dan hulur2kan pada jemaah yg bersila di kiri kanan anda.  Pasti lagi murah rejeki anda, rejeki dapat sahabat dan kenalan baru lagi.

Insyaallah, mama dah ada jempuan IFTAR dari teman dan rakan sebidang  kerja di hotel sekitar KL ini.  Bertambah jimat lagi.  Alhamdulillah.

Setuju tak dgn saya Ramadhan bulan berjimat?  Kalu faktor beli belah buat brgan cookies,  kueh raya , baju raya itu cerita lain.  Sendiri mahu budget.  Sendiri mahu ingatlah.  Kita insan muslim yg dididik agar jangan boros.  Boros itu mewarisi sifat2........syaitonirrojiim...

Ada ker bloggers buat jemputan berbuka puasa ini.  Kita potluck nak?  
Jom berbuka bersama di mesjid2 nak.......?  Jom.

Permisi. Sekadar perkongsian dari secubit pengalaman. Terlebih terkurang mohon di maafin.  Salam beramal.

  

16 comments:

-gedek! said...

masalahnya selalunya duit yg dijimat tu dihabiskan kat param!

huhuh

❤Kamsiah❤ said...

setuju sgt..lauk pauk kat bazar tak sesedap mana pun...lagi2 dia org masak awal..cepat basi...

eelobor said...

tahun nie pun kami lebih banyak memasak kat rumah. pernah gak cuba membeli di bazar ramadhan, tapi selera tak menepati rasa di tekak serta harga yang semakin mahal. lebih jimat masak kat rumah, puas hati, bersih & berselera. thanx pada my wife walaupun penat balik kerja tapi masih sudi untuk terus masuk dapur

Kak yon said...

memasak sendiri memang jimat n menepati citara sendiri..masaalahnya kalo tak sempat..kena beli juga..

New Hope said...

salam,

habis waktu beli juadah berbuka,

KLIK tawaran ke IPTA tapi course tak boleh pilih

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam kak Nur,betul tu bulan yg berjimat cermat..

TP ada yg trover belanja bila dah g pasar Ramadhan...semuanya sedap2..semuanya nk beli

Kasih Salina said...

salam kenal dan salam ramadhan..singgah n follow sini juga,no:692..betol tu,memang akan ada yang beli pasar basi..selalu juga jadi camtu..

Azian Elias said...

betul sangat lah tu.. tp sometimes kita ni bazir kan kat tempat lain. baazar..

Centado said...

kan...
memang susah sungguh nak kawal nafsu makan (utk iftar) di bulan ramadhan ni
walhal Allah jadikan Ramadhan bulan tidak makan

Ibuhani said...

camner nk join mamawana....hujung minggu jer masa untk bersama mak, ayah n anak2. Kalau buat nnti masuk blog tau.....salam ramadhan!

MOKCIK AZWA said...

Salam Ramadhan Mamawana...azwa setakat ini belum pernah sekali pun membeli makanan kat baazar sebabnya balik rumah pun dah lewat, sempat tolong sediakan hidangkan apa yang ada..kalau sempat 1/2 jam lagi nak berbuka masak mee goreng..habis jugak anak2 makan.

Selalunya cik abe la yg membeli sekali sekala tapi mcam kawan2 dok kata la, makanan kat bazar tu belum tentunya memenuhi citarasa kita..malah setakat ni kat Putrajaya ni tak jumpa lagi tempat yg sedap makanannya..

berbuka kat masjid pun idea yang bagus..tips mamawana tu memang sesuai sangat diamalkan heehhe..

azlina said...

assalamualaikum mamawana...

salam ramadan...selamat beramal..

ummi_khalish said...

assalamualaikum...betul tu..ramadhan juga adlah bulan mengawal hati...hehehe....

Cinta Misteri said...

Btul tue...berjimat selagi boleh... :)

Citarasa Rinduan said...

Bulan Ramadhan mmg jimat. Y xjimat pastinya bilA si ibu mau tukar semua baru

bagusnya mama nur y rajin berifftar di rumah Allah. Ayu sangat kagum

nk juga btemu kamuuuu

ALoNa CintamaniszLite said...

Sy penah beli lauk kat pasar ramadhan cuma ayam golek aje, hehe..
ramadhan kali ni tak de ati lagi nk beli pajeri nenas, ngee...

Ramadhan ni bg sy tak jimat jgk...sebab hari2 nk makan tembikai. Sekali bukak pose makan suku biji tembikai...harga dh RM4-5 byk tu....dikalikan laa ngan sebulan pose..huhu..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...