Tuesday, January 24, 2012

`Hafalan Solat Delisa

Assalamualaikum,

Maaf duluin. Bukan mahu promo ini filem. Sekadar kabarin sudah nonton ini filem. Bagus banget, Bukan mahu menjulang filem Indonesia. Tapi jalan penceritaannya yg sederhana namun menusuk jiwa kepiluan dan keinsafan.

Alkesah tentang...anak2 yg sedari kecil sentiasa diingatkan utk cinta kaseh Ibu kerana Allah. Cinta Solat yakni khusyuk kerana Allah. Usah dengki dgn harta milik orang lain apalagi milik sudara sendiri. Seorang ibu yg lembut, penyayang dan sabar tahap tinggi. Kakak yg sulong mengejutkan adiknya dgn geletek supaya bangun utk solat subuh berjemaah.

Dan kehilangan ibu, ahli keluarga yg lain, kehilangan satu kaki. Bgmn perasaannya ketika kita yg kehilangan semua itu juga. Mampukah kita menanggung sarat pilu yg mencengkam. Airmata secara diam mengalir pilu dicuit lara berpanjangan. Itu sbg satu kesah dlm sebuah tragedi alam.

Muhasabah diri. Bgmn diri kita kini? Cinta kita kpd sudara adik beradik kita sendiri, cinta kpd ibubapa, cinta pd solat kita, pada harta wang ringgit, cinta dunia.....??? Bagaimana?

Berapa kerap kita cium tgn ibubapa dan berapa kerap kita mencium pipi bonda kita?. Apatah lagi memandang wajah bonda penuh kasih itu termasuk antara pahala2 yg dianugerahi. Bagaimana keadaan kasih dan cinta remaja masakini?. Jangan harap cinta mukabuku. Jauhi cinta terlarang. Walau cinta itu tidak boleh dihalang, disekat2 tapi cinta itu boleh diarah ke hala tuju yg lebih diredhai. Di mana anak2 kalian? Siapa kawan2 dan sahabat anak2 kalian? Apakah yg sedang anak2 kalian lakukan di masa ini.

Mamawana bukan pengkritik filem bukan juga kaki wayang. Setahun sekali ada lah masuk panggung. Masa kecik2 dulu seumur 5-11 tahun berselang hari masuk panggung. Hafal segala lagu Hindustan, citer Dracula, Kungfu segala bagai....... whoaaaahahaha..... Now nengok panggung pun hati sepi wat donno... nengok jer kat Astro First. Heeeee.......

Whatever, kembali kpd filem HSD ini sangat bagus ditonton. Tak buang masa punnn. Solat jgn ditinggalin dan cinta kasehlah kerana Allah swt.







27 comments:

ibundo said...

cerita yang penuh pengajaran ye mamawana...

mr.F said...

tak sempat nak tgok lagi...sempat tgok trailer je

Acik Erna said...

mamawana..dah ada dvd ke..nak cari jugak la..berminat jugak nak tengok..

MaryaYusof said...

Ramai betul org share ttg cerita ni... maybe kena try tgk :)

Ibuhani said...

Saya juga sgt3 suka citer yg penuh pengajaran ini.......tentu mamawana nangis tgk citer ni kan...... :)))

Totie@Tomy said...

best cerita ni kalau ada ingat nak suruh hubby download teringin nak tengok penuh pengajaran..

luahfikiran ... mari kita said...

Salam,
Tkasih atas usaha perkongsian

mamawana said...

Salam ibundo,

Yep ceria yg enuh pengajaran dan peringatan.

mamawana said...

Mr. F, cuti CNY ni baru mama berkesempatan nontonnya di Asro First.

mamawana said...

AchikErna.. bukan dvd, nonton di Astro First RM15 jer utk 48 jam.

mamawana said...

Ya Marya Yusof.. ramai yg dah nonton niii..

mamawana said...

Ibuhani, memang adoyai bercucuran airmato den...

mamawana said...

Ya Totie, best ceriter ini. Penuh pengajaran dan muhasabah diri.

mamawana said...

Assalam Dato' LF

Sama2..

Hanis Azla said...

boleh langgan di astro first nnt..

Jendela Hati said...

dengar menarik citer nie...

Thanks sbb tinggalkan komen kat JH...

sy dah folowww... jgn lupa folow JH balik ek...

munna said...

tgk trailer citer ni mmg nampak best lah kak...

MaMa CyDa said...

smlm baru mama pasan trailer citer nih kat astro. tgk trailer pon udah bisa buat mata ku ini bergenang inikan pula kalo nengok full movie .. ye tak?? huhuh

nadia arrumaisha said...

Jalan cerita mcm best...banyak pengajaran untuk menjadikan kita manusia yg lebih tabah...

secangkir madu merah said...

bagus ceritanya ya kak.. ada mesej yg boleh dibuat tauladan..

ainnoraini said...

Teringin nak tengok jugak ni...

anyss said...

Assalamualaikum,
Saya pun hanya tengok trailer je...dah masuk malaysia ke?

mamawana said...

Tq JH.. Ya ins'allah akan follow.

mamawana said...

Ya Munna. Mama Cyda..best citer nih. Sedey sayu banyak pengajaran.

mamawana said...

Yeap Nadia and Scgkir madumerah.. bagus citer nih banyak teladan dan keinsafan.

mamawana said...

ainnoraini.. tengok jer langgankat Astro 1st. RM15 jer. Kalu gi panggung lagi banyak wang keluar .

mamawana said...

annyss.. sudah ada kat astro 1st sila langgan...cewahh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...