Tuesday, December 27, 2011

Petik Anggur, Strawberri di Kampung


Assalamualaikum

Menarik tajuk tu kan. Boleh percaya ker? Jom layan foto2 aktiviti kami mengait dan memetik buah2an sempena cuti krismas kelmarin.

Bekerja keras agar buah2an yg dipetik tidak gugur dan terhempas di tanah. Siap lapik dan tadah dgn berhati2. Namun sekali kait buah dokong berguguran macam hujan batu berderup derup menimpa badan. Eh, buah dokong ker.? Ya ler, anggur takleh hidup buah dokong yg subur ranum dan manis rasanya.


Jenuh mengait.


Seluruh pokok lebat berbuah.



Ini stoberi versi manggis. Memandai ajer komer kelentong pembaca blog eh? ihiiiks.




Tak sampai suku pohon buah2an ni kami kait, baru sedikit dah nak penuh bonet kereta.


Selesai memungut sekadar yg terdaya, selepas solat magrib kami gerak ke Parit. To my sister's house. Dekat Tanjung Belanja Kiri. Dekat area CikShida Ratu Miming tu gamoknyer. Idak ler teman tahu ghomah chikgushida yg glemer tu.

Ni geghotak ke Pekan Parit. Kat kampung ni kalu tak menogheh, depa kaya dgn kebun deghoyan, rambutan, manggis, pertanian ler katakan. Dan juga menternak lembu. Lembu banyok tapi yg disnap sekor jer posing tepi geghotak tu. Sebelah tu ramai lagi lembu2 sedang meragut rumput. Isssh.. ramai lembu ker banyok lembu. Ihiiikks... saper pandai jawab kemer bagi hadioh, sessi fotoshoot free kat tepi geghotak tu. Pergi maghi duit minyok tanggung sendiri. Heee...

Esoknya kemer ke Ipoh. Ziarah seorang abang yg uzur di Rumah Orang2 Tua spt di bawah ini.


Ikhtiar Selesa Villa


Ini posing dgn Ibu Mertua kekanda ku berbaju merah yg dok sebelah tu. Umur Opah hampir 88 tahun. Cute Opah ni. Kuat beramal.

Nak enter frame jugak dgn my sister yg kecil molek ini. D'end. Sekian. Terima kasih. Wassallam.




18 comments:

gedek! said...

banyak semut dalam kereta tu!

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my lovely mamawana:)

Uhhh!!
Dahsyat gak yaa..buah2 'strawberri & anggur ' tuu kan mama..:)
Tapi kan ..tini tak berani makan byk2 'anggur' tu..kena pantang skit!;)

ibundo said...

puas makan buah.

Ibuhani said...

ingatkn mamawana ni org CH ke ada anggur n strawberry kat kebun....hehehe...tp manggis n dokong pun sodap gak!

Pok Amai-Amai said...

Wahhh! Syok ah tgk buah2 byk tu!

ALoNa CintamaniszLite said...

Musim buah tempatan masa ni, mmg syokkk sgt. Meriah kat memana ngan buah mutan, doyan, manggeh, langsat dll, huhu..

Acik Erna said...

assalam mamawana..anggu r tak payah kait macam tu..he he
sedapnya dokong ngan manggis..dua2 tu buah kegemaran tu.

MOKCIK AZWA said...

Amboiii..nak sikit buah anggur ngan stoberi tu boleh?? hehehe

ainnoraini said...

sukanya buah manggis tuu...

ISZA said...

saya suka strawberi kampung tu..
sebesen pun boleh habis sorang..

mamawana said...

Gedek: Yep..semut2 merayap di sana sini. Now dah okay...

mamawana said...

Pn Kartini.. heeee anggur tu manissss banget

mamawana said...

ibundo

ibuhani: kekadang jer dpt balik merasa buah2an tu..tapi memang amat menyeronokkan.

mamawana said...

Pok amai amai

Alona: bestnyer musim buah kat kg.

mamawana said...

Mokchik Azwa.. sekali sekala dpt mengait buah gitu memang best..

mamawana said...

Ainnorain,,, jom balik Perak..kait buah...

luahfikiran said...

SALAM,
Singgah dan Ucapan selamat tahun baru 2012M dan 1433H drpd LF dan isteri. Mendoakan moga kita semua sentiasa di atas landasanNYA.

abuikhwan said...

suka tengok rumah yg kt Tg belanja kiri tu...mendamaikan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...