Sunday, April 3, 2011

Hidup Untuk Makan kah? Atau Makan Untuk Hidup kah?


Assalam,

Kembali bersiaran selepas perjalanan kehidupan minggu ini. Hari-hari dilalui seperti biasa dgn mengejar waktu untuk menyiapkan tugasan pejabat dan date line meeting yg kian hampir. Kembali ke rumah yg mampu disediakan utk makan malam cuma yg ini, simple kan asal perut kenyang. Dan jangan terlalu kenyang macam ular sawa. Makan untuk hidup kah atau hidup untuk makan kah?

Di suatu petang, dinner sebelum mughrib ya. Sepiring penuh dgn jejari kentang, nugget ayam, fish fillets beserta penyedap rasa cheezy mayonise dan chilli sos. Simple kan. No nasi. Walau perut meragam nak nasi, sabarlah pewot. Takyah makan nasi. Lunch kat opis tadi dah pekena sup ayam. Pukul 3 ptg kunyah biskut. Cukuplah tu.



Breakfast kelam kabut, cukup sekadar secawan susu segar dan sanwich with butter. Oren tu bawak opis dan selesaikan di opis.


Breakfast hari berikutnya sekadar dua biji kentang kukus. Wow...enak buuu. Coba'in.


Menurut penelitian, jus kentang mentah bisa membantu mengurangi penyakit yang menyerang sendi-sendi (arthritis), radang otot (rematik). Sakit yang di sebabkan salah urat atau terkilir, luka-luka kecil dan luka bakar ringan, dapat di legakan dengan cara menempelkan irisan kentang pada luka atau nyeri yang dirasakan, selama 15 menit atau lebih.

· Saos kentang yang digunakan untuk saos salad, dipercaya bisa mengurangi luka, mengurangi rasa sakit, serta pencemaran bakteri. Parutan kentang yang ditempelkan pada kelopak mata, mampu menghilangkan noda hitam pada mata (dark circles) dan sekiranya dicampur bersama krim, bisa memperlambat munculnya kerut di muka. (awet mudo tu)

Kentang juga bisa memutihkan dan melembutkan tangan. Ini menunjukkan kentang bukan saja bermanfaat untuk tujuan pengobatan. Kandungan potassium, dan Vitamin C pada kentang sangat cocok untuk untuk perawatan kulit, seperti wajah berminyak dan berjerawat. Bagi kulit berminyak, dua buah kentang dikupas dan diparut. Lalu dioleskan pada wajah hingga rata, biarkan selama 1/2 jam. Bersihkan dengan air dingin bersih. Sementara untuk jerawat, sebuah kentang diiris tipis-tipis, tempelkan ke seluruh wajah. Biarkan sampai kentang menjadi kering dan berwarna keabuan. Bersihkan dengan air bersih dingin.

· Kentang telah menjadi sahabat semua orang, yang sedang mengatur pola makan. Sehingga kentang bisa menjadi menu alternative untuk diet, sebab kentang dipercaya kaya karbohidrat pangganti nasi bagi Anda yang kini sedang menjalankan diet.

· Vitamin C-nya, juga terkenal sebagai pereda gangguan penyakit yang sudah dilakukan sejak zaman nenek moyang. Anda yang menderita kutil, segera oleskan potongan segar kentang mentah pada kutil.

. Kentang sangat cocok bagi Anda yang memiliki penyakit maag atau sering mangalami sakit karena kelebihan asam lambung. Sebab dalam kentang terkandung atropine yang dapat membantu mengurangi asam lambung dan mengurangi sakit pada lambung.

· Biasanya zat lysine tidak terdapat pada nabati, tetapi di dalam kentang terdapat lysine yang sangat penting dalam pertumbuhan badan dan otak. Dengan kentang kita dapat mengkonsumsi Vitamin C secara mudah. Karena vitamin C di dalam kentang tidak hilang setelah masak karena dikelilingi oleh sari pati. Walaupun kalorinya cukup rendah, kentang dapat menyebabkan kegemukan karena adanya Glycemic Index.

· Kentang mempunyai khasiat membuat mata yang lelah kembali bersinar serta dapat menghilangkan bengkak pada mata. Parutlah kentang lalu masukkan ke dalam kain tipis yang bersih (kain kasa atau kain mori) dan kompreskan ke kelopak mata.

BUAH PEAR / PIR (PEAR)
- pear mengandung vitamin C dan provitamin A.
- pear mengandung anti oksidan yang baik untuk menjaga kesehatan.
- pear dapat mencegah beragam penyakit dan gangguan kesehatan lain seperti :
a. menurunkan demam / panas tubuh.
b. mengencerkan dan menghilangkan dahak pada batuk berdahak.


Kiwi - buah Kiwi adalah sumber baik untuk magnesium, vitamin E dan serat. Ia mengandungi vitamin C sebanyak dua kali ganda dengan sebiji buah oren.

Oren - Ubat yang termanis. mengambil 2 atau 4 biji oren sehari boleh menjauhkan selsema, kolesterol mencegah dan melarutkan batu di dalam buah pinggang dan juga memperkecilkan risiko barah kolon.

Minggu ni nekad nak jaga kesihatan. jgn berlebihan dlm makanan. Tekanan darah border, sekejap tinggi sekejap rendah, stress memanjang you dihimpit tugasan opis. Doktor selalu nasihatkan exercise 3 kali seminggu. Hmmm... mana yg mampu ikutin aje.


Pagi Sabtu mwana jogging kat taman. Round satu kolam, warm up buat exercise mana yg mampu sampai berjurai2 lenjun berpeluh.


Dah penat basah baju dgn peluh duduk rehat di bawah rimbunan pepohon ini. Tenang dan nyaman


Then, makan malam sepinggan sup bihun ayam sudah mencukupi. Slurp...slurp...
Firman Allah Taala:

“Makan dan minumlah, dan janganlah berlebih-lebihan. Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang orang yang berlebih-lebihan.”(Al A’raf: 31)

“makan apabila lapar, dan berhenti sebelum kenyang” ajaran Nabi SAW.


Pagi minggu lagi ..lagi jogging round satu kolam. Di taman yg sama buat warm up kat area ni. Nak gi Gym wet takdak. No fulus.... Layan lagi.......



Buat mana yg termampu. Enaknya. Badan rasa lebih ringan. Kepala pun rengan no jiwa kacau. ihiiikkss....Life is simple so lets enjoy.

19 comments:

munna said...

bagusnya... amalkan pemakanan sihat... munna bab bersenam tu yg malas... ishhh tak tahulah bila nak insaf

kak Erna said...

mamawana..bestnya kalau dapat bersenam macam tu..
kadang2 teringin jugak..tapi..masih tak buat2 lagi..

mamawana said...

Assalam Munna,

Insaf ek... hehehe..mwana baru skit insaf. kekadang lupa daratan gak masa nyam nyam tu... ihiks

mamawana said...

My lovely kak Erna,

Tak buat buat lagi...? jom ikut mama. ihiiiks

: husna : said...

mak aih..sodapnyer tengok makanan...lapor......=.="

tips yg bagus :) thanks

mamawana said...

Tq husna. Welcome.

kakpah said...

salam pagi. brekfes apa pagi ni...

ashra said...

hehe.bagusnya..gaya hidup sihat.
saya ni lama da tak exercise,tapi makan jeeee....huhu..

secangkir madu merah said...

mamawana, seronok tengok awak kawal diet dan pergi bersenam cenggitu... kita ni azam kuat tapi ..... huhuhu..

Amy Syaquena said...

Amy dah lame tak bersenam , nak kata x de masa ada..hujung minggu free je tapi sebab terlebih vitamin M kot yang jadi x buat huhuhu~

Nora Shahaira said...

bagus..teruskan..makan produk hebat macam mana pun kalau tak control makan, sama juga..

lebih baik kawal apa yang kita makan, dan bersenam..itu lebih bagus..huhu..

Kamsiah said...

keje rumah jugak satu senaman hehe...
saya mengosok baju lnh kurang sejam setiap hari...
mengemas,memasak...semua tu berpeluh ketiak jugak la dibuatnya

mamawana said...

Assalam kakpah..

Pagi ni makan kueh karipap 3 biji singgit. comel comel cute karipapnya. sekali ngap ajer.

mamawana said...

ashraaa....secangkir madumerah..

kena paksakan diri. kalu tak berat nak bawak badan ...ihikks

mamawana said...

Amy Syaquena...

Vitamin M tu sekejap jer...nanti makan lak vitamin yg anti M ... revitalise balik body...kasi ringan

mamawana said...

Assalam Nora Shahaira..

Tq visit here. Ya, betul Doktor selalu cakap jaga makan jaga kesihatan dan exercise selalu.. dulu2 rajin wat taichi dah 5 tahun tak wat taichi ...lupa daaa movement dia...

mamawana said...

Assalam my lovely Kamsiah...

Hehe...peluh tiak ek... burn lomak2 yg berlobih tu kan... tambah sikit wat skipping dlm bilik ker... tok ketampi ker kasi lutut power...ihiiks

sal said...

moga berjaya dlm misi tersebut...

tentu badanpun makin sihat dan hati pun senang apb berjaya menurunkan berat badan..

Sharinginfoz said...

Penting tak berlebihan termasuk dalam bab makan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...