Thursday, March 3, 2011

Sini Ada Hantu - Melayu Panassss


Rumah ku... Rumah Allah swt
Assalam,

Letihnya. Exhausted. Bestnya kalu dapat gi relax, jacuzzi, massage, facial, hair treatment atau spa manja-manjakan diri yg menjadi hamba pekerjaan, hamba dunia yg memerlukan orang2 yg berkejaran mencari harta dan kemajuan siang dan malam. Kalu lambat, terhegeh2, jujur, ampu sana ampu sini alamat laaaa..... hadooi ..apa yg ku repek ini. Kembali kepada Al Quran dan sunnah. Dah..dah.. ku bukan Ustazah, bukan lepasan Universiti Al Azhar jua bukan lepasan pondok agama. Loh.. lagi lagi repek ku meraban. heeee............

Tadi, baru lepas nonton citer hantu Jentayu Asmoro entah apa entah tajuknya. Lakonan Eja dan Adiputra sama Fauziah Ghous. Tentang suami isteri korporat yg sibuk memanjang. Isteri pulak sering dihantu mimpi2 ngeri, terbayang2 suami kat dlm bilik, tidur sebelah dia, masuk bilik air. Walhal suami dia sebenarnya masa tu takdak kat umah pun. Hantu raya kut. Kat opis pun Eja selalu terbayang2 kelibat2, cleaner opis pun bleh jadi hantu, kat lift, kat parking semua seram seriau. Pah per entah. Orang gaji dia kat umah pun bleh terhidu bau busuk kat master bed room dia. Tiba2 pintu bilik master bedroom tertutup kuat. Cabut lari maid dia tu kuar. Hmm... What is the moral of the story? I dont know. Maybe they wanted all the malay muslim to reform. Reformasi. Reformasi aqidah. Supaya kembali pada hidup syariah. Almaklumlah, akhir zaman, Melayu2 ni amalan bermusim. Maulidurrasul, pagi berarak, berselawat, petang or malam bleh waka waka Africa ehh...ehhey.... Apa yg ku repek nih. hehehe.. Gelak sengsorang.

Pastu nengok citer Penanggal lakonan Amy Mastura, Zizan Nin dgn Didie Alias. Amy Mastura jadi penanggal. lawok, kelakar pun ada, serem2 nyampah. What is the moral of the story? I dont know. You tell me lah? Agaknya dia nak bagi tahu dunia ni penuh tipu daya cuma budak pempuan lakonan saper entah yg bisu tapi rajin gi surau/mesjid sempat baca ayat alqursi dan dan lafaz AllahuAkbar bile terserempak dgn penanggal yg sedang menyerang mangsanya. Dlm ketakutan sempat budak bisu ni baca ayat2 suci. So, you tell me laah? Mana jalan2 yg benar? Kalu jumpa hantu iblis nak nyanyi lagu Lady Gaga ker Justin Bieber ker or ayat suci AlQuran?
You tell me lah. What is the moral of the story?

Kembali pada AlQuran dan Sunnah. Tapi kita dibuai keindahan hiburan dunia yg kian tua ini. Hmmm....repek rapu ku lagi. Malam Jumaat ni. Orang Melayu suka baca surah Yaasin. Dah baca ker? Baca jer mana2 juzuk selagi terdaya. Baca jer muka surat pertama AlFatihah...slow slow..koho koho then AlBaqarah dll. Haiish... jgn memandai nak nasihatkan org. Sendiri mahu cermin. Hang baca koran sampai mana dah?. Hadoooiii... malunya daku

sesekali pergilah kuar malam terapi minda nengok2 kelip lampu neon malam kota metropolitan nih. Jgn terperuk jadi katak bawah tempurung kristal...Jgn melalut gi dangdut dah..Kat progrem 360 TV3, laki orang, bapak2 40an ramai gilo dangdut. Perabih duit 3-4 ribu kat pempuan GRO. Aiseh..anak2 bawah umur jgn ikut bapak2 itu. nanti kena cekup masuk paper. Kalah Fasha Sandha.


Dari kecil anak2 puas dididik, ditunjuk ajar cara solat, solat berjemaah, mengaji khatam AlQuran dgn ibubapa, berpakaian tutup aurat, segala nasihat akhlak Islamiyyah bagai ......dll


Ayaq teh kah? Herba kah? Foto tercopy dari En. Yahoo images. Lu pikirlaa sendiri. Melayu panasssssss................

Permisi. Ampun.



6 comments:

Pn Kartini said...

Assalamualaikum my dear mamawana:)

er..er..er..
camnilah mama..air teh lahh kut..roibos tea gitu...
yelah kan..think positif ..ok pe!!
Tapi andai sebaliknya...
teruk anak2 bangsa seagama kan..:(

Nida said...

Salam mama...

Terlalu banyak sangat dah hantu laa ni... kalau dulu hantu keluar waktu malam je.. sekarang dah tak kira masa...hmmmm

nukilanaffiza... said...

As-salam...tima kasih komen kat blog saya...
Saya terpanggil utk komen n3 akak...
Kita zaman sekarang ni banyak yang dah tk ingatkan Al-Quran dan Sunnah...semua main langgar jer...
Nasib baik sekarang Allah tak bayar cash utk ummat Rasulullah ni...kalau dulu buat sikit jer Allah terus bayar cash...
Kena ingat...Allah Maha Kuasa...kalau kita buat org tak nampak tapi Allah nampak...
Wallahualam...

apple hijau said...

Depa semua tu kalau jumpa hantu pontianak dan sekutu2nya barulah nak sebut kalimah2 suci tu. time tu depa ingat plak. time susah... cuba time berjoget berdangdut regeh regeh tu...esok esok lah mengaji...katanya.

peace with love... :D

nukilanaffiza... said...

sokong apple hijau....

akak mamwarna...jgn lupa follow saya ek..hehehehe...tq

http://nukilanaffiza.blogspot.com

azieazah said...

Terimakasih berpesan-pesan.

*PIC: bersangka baik, mungkin Jus Apple yang baru dituang, so ada skit buih..


Berapa Banyak “ter” daaaa...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...