Monday, February 7, 2011

Kena Penampor Sulong Cikgu

Assalam,

Saja bagi tajuk gempak gitu dan semestinya ada nostalgia.

Ketika itu mwana dalam darjah satu. Sedang belajar kelas Bahasa Inggeris. Ingat lagi nama Cikgu tu Mrs Margareth. Cantik, tinggi lampai gempal pun ya. Dalam kelas mwana ni, murid-murid semua anak-anak orang kaya seperti anak-anak raja, tengku-tengku, anak magistrate, kedutaan, doktor dll. Mwana ni jer anak orang biasa-biasa. Semua murid fuh fah...fuuuh..faahh..speaking English. Mwana terkebil-kebil nengok dema speaking. Almaklumlah dema semua dari tadika Inggeris. Mwana tak pernah masuk prasekolah pun.

Satu hari semasa sedang belajar subject BI, mwana suka sangat2 tengok ka renung ka wajah seorang murid ni, nama dia Kim (pempuan) comel giler macam anak omputih. Masa Mrs Margareth mengajar sekejap2 mama toleh ke muka Kim, renung dia macam tak puas puas, comel sangat. Tiba-tiba paaaaaapppp....kena sebiji kat pipi kiri, pedih woo, perit wooo..."You are not paying attention" jerkah Mrs Margareth pada aku. Kim senyum simpul nengok aku kena sepak dengan pembaris gajah yg panjang tu. Sejak tu aku tak heran dah nengok muka dia. Muka saper2 pun taksior teman nak tenung, baik nengok muka sendiri kat cermin. Heeee....

Sekian, Wassalam.

16 comments:

Citarasa Rinduan said...

kesiannya mama...
kecik2 pun dah kena sedas dari teacher english

(PS: storynya...lihat muka sendiri lebih syokkan.....) dan jgn tak ambil perhatian time cikgu dok ajar kat depan..heheh

mamawana said...

Citarasa Rinduan

Tulah, tergoda sangat.. terlebey tergoda, terkena tertampor...heeee

Mak Su said...

astaghfirullah azhim....mama mama, tapi tentu wajah dia comel banget kan. sy pun suka tengok keindahan ciptaan Tuhan

azieazah said...

Adehh kena seliang. Bahana renung muka orang, tapi orang lain yang bagi.

Kalu skang buat camtu, orang yg direnung pula yang bagi seliang. Lagi parah.

hehehehe

Makan Sakan-Sakan: Aku Puas Hati Benda Lain...

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Mwana... kih3.. datang sini terus senyum sorang2 baca story mwana... teringat penah kena cubit dgn cikgu padahal org lain punya salah, kita yg dapat sakit... kih3

secangkir madu merah said...

hahhahaha...kan dah kena.

moral of de story, len kali pay attention semasa cikgu mengajar ya morid morid....

wahida said...

ekekekek...punya lah suka tgk muka org lain, muka sendiri lak kena penampar....sure mwana ingat sampai mati...

munna said...

ganasnya teacher tu.. main tampor aje...

kak Erna said...

mamawana..maunya tidak..tak pase2 kena sebijik..sebab renung muka dia kan..

mamawana said...

Assalam Mak Su,

Iya...wajah dia comel sangat. mcm kita skang ni kalu gi pasaraya ternampak anak2 omputih ka anak2 arab ka..kan kita terpesona, tergoda sampai laaa ni..

mamawana said...

aziezah,

Mrs margareth tu kijam kijam... walhal bukannya mwana nakal, budak nakal lain tak kena pun.. Tak aci tak aci wooo....

mamawana said...

Sari Yusa Ibrahim,

Skang dah jadi lawok, dulu rasa nak jerit balik kat Mrs margareth yg pilih kasih itu..

mamawana said...

Assalam secangkirmadumerah,

Tak aci tak aci... bebudak lain lagi nakal berak dlm kelas lagi, curi pencil case budak2 lain lagi tak pernah nampak dia penampor budak2 lain....ceehhhh... Mrs Margareth... aku sumpah nko jadi toilet bowl ...dulu2 sumpah dlm hati kat cikgu. iihiikks.

mamawana said...

Assalam wahida,

Ya betul sekali. Sampai la ni terbayang2 muka Mrs Margareth dgn cermin mata ala2 Normadiah tu sebijik macam cikgu dlm kartun Lat.

mamawana said...

Salam Munna,

A ah, nyampah Mrs Margareth tu...ganas heeee..... bluekk blueekkk

mamawana said...

Assalam kak erna,

Dia jeles sebab mwana renung budak KIM yg comel tu bukan muka dia sendiri...heeee

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...