Saturday, February 26, 2011

"Kek Macam Aiskrim" kata anak mama


Bismillah dan salam hormat untuk semua readers yg sudi berkunjung ke teratak mama yg tak seberapa meletup ini. Suka-suka ajer mama blogging. Tak segelemer blog Yuyu Zalikha, Ben Ashaari, DTS Mat Gebu ( sekadar beberapa nama). Ingat2 lupa mwana depa pun tak pernah singgah sini walau mwana ni follower depa (mwana jadi silent Reader heee) . Apa-apa pun mwana tabik dan salut pada pengomen setia blog mwana spt Kak Erna, Sal, Puan Kartini, Miss Mirror, Secangkir Madu Merah (pun sekadar beberapa nama) yg terus sudi singgah sini dan bertegur sapa.

Apa yg mwana bebel ni selepas hampir seminggu tenet kat rumah demam. Hehe. Stop bebeling mama. Khamis lepas tekak ni teringin sangat nak makan tiramisu. Tapi takmo cheese kek yg kat secret resepi tu. Nak buat sendiri. Terus, mwana masuk dapur fikir2 nak wat camner. Cari2 biskut tiramisu kat Giant, Tesco, Pasaraya Hero takdo biskut Bonomi Tiramisu.

Aleh2 mama bake sebiji butter kek 6 biji telor. Then, slice dua. Pastu selang seli lapisan kek, adunan creame cheese/whipping creame dan lapisan buah peach dlm tin. Simpan dlm tupperware sejukkan dlm freezer. Enak dimakan macam dessert. Hasilnya spt dlm foto. Asalkan anak mama kata sedaplaa mama. Nanti buat lagi, buat selalu ya... "Kek macam aiskrim tu".... Ada ker yg berminat nak resipinya. Kalu berminat angkat tangan, klik2 jari kat HB tu...hihihi.... tunggu... Like foto kek tu kat FB mwana. Eksyen nyer mama.... Jgn kedekut resipi, tek dung sin. Heeee...tungguuu.....







11 comments:

kella said...

MasyaAllah.. kebetulan kita nih! kita baru je lepas buat kek span dan peach ni! tapi tidak secantik ini, sebab baru pertama kali buat!
tak tahu kenapa krimnya cair, dan keknya cam tak jadi nya...
kita belum update lagi gambar nya...
bolehlah kongsi resepi.. sebab resepi yang kita guna ni, tak jadi pon! hehehe..
terima kasih.. kek itu memangcantik! :)

zino said...

sedapnya... hehe

mamawana said...

Kella,

Tq sudi singgah sini. Kebetulan ek. Ins'allah nanti mama kongsikan. Tapi resipi tu cacamarba aje bukan dari Chef Wan ka or blog yg ngetop2 ya. Tunggu.

mamawana said...

Assalam En Zino,

Tqvm for dropping by.

Kamsiah said...

mama..nak sikit...nak sikit...saya ni hantu kek hehe...

Anonymous said...

hehe.....

secangkir madu merah said...

mamawana, nampak cantik kek itu dan pasti rasanya pun sedap....

kita baru saja buat tiramisu menggunakan biskut yg direndam ke dalam air nescafe dan diselangselikan dgn campuran cream cheese dan whipp cream....memang yummmyyyy....

MOKCIK AZWA said...

Mamawana...tergoda mokcik tengok kek nie...sedappp

Gimi said...

Sedapnya...teringat masakan mak plak..

qasehraihan said...

chedapnyerrrr...nak ckit!!

azieazah said...

Tergoda... tergoda... terlior !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...