Thursday, December 16, 2010

Senyumlah Senyumlah ahai Cik mek Molek



Assalam dan Bismillah,

Bila langit subuh tersenyum, aku pun turut tersenyum. Senyum pagi Khamis. Sambil jalan cari2 keta (nak gi Klinik) parking entah kat mana, ingat2 lupa, sebab ada blok A-G, kekadang parking kat blok A, kadang2 kat C, kadang2 nun di luar kawasan perumahan. Punyalaa sesak parking area ni, parking kat block D tapi pi cari kat Blok A. Tak jumpa keta, senyum, malu sorang2..... Camtulah mama gara2 jarang bawak keta. Kadang2 jiran tegur.

"Aii...ke mana? Tadi tergesa2 ke belakang ni ke depan plak." Heee...mama senyum.
Dlm hati "Mano keto den?" Tak ingat parking kat mana. Cari keta tak jumpa. Senyum laei.
Anak kucing meowww tegur, mama pun senyum. Terserempak dgn anak jiran Blok B pulak...
"Aciiik.." Mama senyum laei sambil angkat tangan.

Yahuuu...dah jumpa keto den. Alamak, kena blok pulak. tengok kiri kanan, depan belakang. Betulkan baju.....mula2 tolak sikit dgn "but"...tak gerak..then tengok2 kat atas kalu2 ada org ngintai dari atas partment..clear...dgn kederat tulang tgn yg slim tolakkkk......iyaaaahhhhh tolak keta yg memblok keta mama, mestilah semua keta terpaksa wat double parking tak tarik handbrake. Almaklumlah area rumah pangsa, bukan banglo sebijik2. Kalu tak nayaaa.... Pastu senyum.

Duduk berjiran kat sini kena senyum selalu. Kalu sedeh pun kena buat2 senyum. Kat opis pun macam tu, tension, stress kerja banyak, kena marah, kena tegur mesti senyum, senyum2 malu, merah padam muka ka, hati geram ka sebab tak salah apa2. Sampai terlupa nak senyum. Org lain punya mistake kita lak kena sound. Senyum laei. Tension pun sonyum jer lah. Kalu teruk sangat menangis dlm hati, then pi klinik, telan paracetamol dan rehat, tidoq, dpt MC.

Apa kena mengena dgn tajuk entri ek? Pasal senyumlah. Tahun baru, azam baru nak perbanyakkan senyuman cos wana kata "Muka mama garang" Siyes..Zaman remaja memang muka manis sokmo sampai ramai peminat. Bila cinta monyet clashed satu persatu hilang semua sonyuman tu....Baru tahu langit tinggi rendah. Cinta tak semestinya milik ku...hu3... Cinta tak semestinya berakhir di jinjang pelamin. Kui3.

Now, nak nasihat kat diri sendiri. Jika anda sedang bersedih dan gelisah, senyumlah, sebab senyuman itu dapat menghapuskan kesalah2an anda (Dr. Aaidh Abdullah AlQarni, KSA, "Haakadza haddatsana al Zaman)


1.  Senyuman adalah sedekah yang mahar harganya tetapi sangat mudah untuk dilakukan oleh 
 semua orang.
2.  Senyuman menambahkan keceriaan muka dan kemanisan yang ada:)
3. Senyuman sangat mahal tetapi semua orang sangat mudah untuk memilikinya walaupun
    seseorang yang sangat miskin.... :)

4. S
enyuman bukanlah benda yang remeh sehingga orang kaya tidak berhajat
kepadanya...... :)

5. Senyuman menurunkan suhu kemarahan..... :)

6. Senyuman mengurangkan darjah kesedihan.... :)

7. Senyuman memberikan kekuatan kepada keletihan.... :)

8. Senyuman memulihkan semangat orang yang kecewa..... :)

9. Senyuman mengurangkan bebanan kepada kerunsingan.... :)

10. Senyuman tidak boleh dicuri, dibeli, dipinta atau dipinjamkan kerana ianya sangat berharga
apabila diberi sebagai hadiah..... :)

11. Senyuman yang diberi pasti akan kembali kepada pemberi..... :)

12. Senyuman menjadikan seseorang sentiasa kerinduan..... :)

13. Senyuman pembuka dan penutup perjumpaan yang amat berharga.... :)

14. Senyuman berharga setelah ianya diberi..... :)

15. Tidak ada satu orang pun yang terlalu kaya sehingga tidak lagi perlu diberikan senyuman.. :)

16. Tidak ada satu orang pun yg terlalu miskin sehingga tidak mampu memberikan senyuman :)

17. Tidak ada sesiapa yang amat memerlukan lebih dari sesiapa yang tidak lagi memilikinya
untuk diberi kepada orang lain.... :)


DAN YANG PALING PENTING SENYUMAN ADALAH SUNNAH BAGINDA RASULULLAH S.A.W... :)
Salam caiyang....bucuuukkk...bucuuukkk........

22 comments:

ikiqzana said...

jgn senyum memanjang jer nnti org kato gilo lak.. hihihihi.

seronok mama wana bercuti sakan.. g ler jln2 cuti malaysia lagi..

Kakzakie said...

Salam mamawana,

Memberi senyuman ada sebenarnya mudah tapi sukar bagi yang telah hilang rasa nak senyum.

Tapi kakak nak senyum buat mamawana :) :) :)

kak Erna said...

salam mamawana
akak membaca sambil tersenyum dan..menulis komen dengan senyuman..

ALoNa Cintamaniszlite said...

ye mamawana..
senyum tu adalah sedekah yg paling mudah...

Temuk said...

Salam mamawana
Kita kurang seronok dgn orang yang mahal senyuman. Bila ada orang yg memang murah senyuman, mungkin kita pula salah tanggap, mengatakan dia keterlaluan, menggoda, tak betul, atau mengharapkan sesuatu. Nampaknya kita kenalah bijak memberi senyuman & kena mahir menilai senyuman orang. Ceria selalu!

MIRAEOna said...

senyum!!!
eheheh :)
saye kekadang ske senyum sorang ehek2..

mamawana said...

Assalam Zana..

Coti2 ni sempat mamawana ziarah Hantu Mak Limah Balik Rumah daaa.... stupid but really funny berjaya buat mama tergolak dlm panggung.

mamawana said...

Kakzakie

Nengok ni mamawana pun sonyum sampai ke telinga...manis buat KakZakie.

mamawana said...

Assalam kakerna

Senyumlah..senyum lah ahai kakerna comel....

mamawana said...

Assalam Alona..

Yalah kan..kita rasa hepi bila ada org senyum ikhlas dgn kita...ada aura yg ikhlas..kadang2 kita bleh rasa gak senyum sinis ka..senyum senget ka dari body language dia kan...

mamawana said...

Assalam Temuk

Ya lah Temuk...betul tu. senyum biar bertempat. terutama pd org yg sudah kita kenali. Senyum pd stranger , balas senyuman strangers...no no, no..bahaya silap2 ado org gilo ikut balik. Ngeri you.

mamawana said...

Assalam Mira

Mama siyes...susah nak senyum. Org takut nak dekat. Tapi kalu dgn anak2 sonyum memanjang. Kat opis kalu terlebih senyum ada org jeles..cos kita senyum manislaaa sangat..(heeeee
perasan)

Citarasa Rinduan said...

mama..

ayu teringat lagu m.daud kilau..

senyumanlah..senyumlah...ahai..cek mek molek...


thanks....ingatkan

psst, kalau bab parking..ayu mmg tak suka kena blok2....sakit hati ooo

Zaitun said...

Salam

Kalau banyak senyum boleh dapat banyak pahala.

Idalara said...

Salam mama cayang..
mng manis dan cun bila senyum..senyum lah walau hati menangis...dn bayangkan wajah yg buruk bila masam.

mamawana said...

Assalam Ayu @ Citarasa Rinduan

Double parking ek...nak wat camno.. sonyum yo lah

mamawana said...

Assalam Zaitun yg manis..

Yer...senyuman yg ikhlas lagi banyak pahala.

mamawana said...

Salam caiyang Idalara

Senyum penyeri wajah. Cuba kita tenung wajah nenek2 tua atau atok2 yg takdak gigi tersenyom. Maniskan.....
Indahkan........

nora said...

noa baca ni pun sambil tersenyum =)

Pn Kartini said...

Salam mamawana:)

tinie duk senyum kat mama ni..:)

Mohamad said...

Ada orang tak senyum pun nampak manis diwajahnya.. ada orang walau pun senyum tetapi tidak nampak keiklasannya... walau apa pun senyum boleh menyenangkan hati dan kata orang boleh panjangkan umur...

mamawana said...

Salam Mohamad.

Tq mai sini.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...