Sunday, November 7, 2010

Periuk Tanah - Masak Lomak Cili Api

Salam Bismillah


Salam again, kelmarin tergerak hati nak masak lomak cili api ikan kombung, dimasak dalam piuk tanah (peghoyok tanah kata orang Perak). Walaweyyy....sodappp hinggo menjilek jari (takdo sapo nak puji den puji diri den sendiri ihiikkkss). Den orang Perak tapi speaking nogori...1Malaysia. Malaysia Boleh. Piuk tu den boli kek Kg Gajah. kampung den tanah tumpah datuk nenek moyang den. kek Kampung Tok Tan Jana Pahlawan Negeri Perak, Pulou Tigo.... hohoho. Nengok... den sompek ambik gambar an dah tinggal sikit jo gulai tu dlm piuk. Sibuk je tumis sayur sawi tu enter frame gak. Dah makan baghu tingek nak posing piuk tu dlm blog. Jumaat, Deepavali, den buek kek cokolat. Foto kek bawah ni ha...... nak resipi? Layannn.......




Bahan A

1 1/3 cwn air suam
3/4 cwn serbuk koko

Bahan2 B
Tepung SRF - naik sendiri
vanilla esen

Bahan C

3/4 cwn mentega
1 3/4 cwn gula caster
3 biji Tolur Gred A

Cara2nya
Bahan A digaul dan biarkan. Pukul mentega, gula hingga gobu. Masukkan tolur satu persatu. Masukkan bahan B berselang seli dgn Bahan A, kacau rata. Masukkan dlm acuan. Bakar 180C.

Topping:
300 gm susu sejat
300 gm cooking choc. (cairkan atas api) dan 3 tbsp. tepung jagung dibancuh dgn 1/2 cawan air dan campur 1 sudu kecil butter. Kacau hingga pekat. Sejuk baru sapu keliling kek.

Yuk coba'in. Enak sekali.




Pagi Diwali sompek den ikut kawan gi bisnes gathering, makan2 dgn kakak yg hebat bisnes.

Pagi Ahad masih berkesempatan jogging dan main badminton di Tsik Permaisuri. Then, jumpa ziarah FIL and MIL dgn adik2 ipar. Syukur alhamdulillah sihat.

Jenguk2 blog kengkawan best2 semuanyer. Meriah dgn churper dan BE reward itu ini. Hamba not an expert blogging ni. Masih belajar. Terkial2 nak daftar itu ini. Mano poei iklan2 nuff den? Kojap ado kojap takdo. Ni maghah ni..hehehe....

Nuff men nyorok2 yer. Komer tak kesian kat kemer ker? Main hendap2 pulok dema. Dah brapa banyok soklan kemer antor kat nuff. Ada jugok dema mereplynyer. Teman jer yg sibuk memanjang. Heee.....

Sekian, TQVM for dropping by.

30 comments:

SINGALAUTMETRO said...

omaak aii..sodap boto masak lomak cili api tu..tambah an bolimbing bosi, omak ai, pojam mata den..kono lak guno lado bughung..tak pindah den kek kolumpo do. koka yo kek pilah ko, kek jolobu ko..sodap ya amek..lain kali jangan ditunjuk an gamba masak lomak cili api tu..meleliah air liur den..air mato den bajurai!

ummu said...

salam mamawana
sedapnya masakan ni kak
teringat masakan begini
yang enak
masa sekolah di N9 dulu(smap labu)

Melor said...

sedap masak lemak cili api tu. terliur ni kena msk jugak esok

kak Erna said...

salam mamawana...belum pas lagi cakap nogori..tapi tak po..boleh bolaja laie..
akak teringin nak ada piok tanah tu..kalau masak gulai lado api..memang sodap..dan..takkan pocah minyak..cantik je masak dia kan..
kek mano akak nak poi boli tu..cito sikit yo..terima kasih..

Zareda Norman said...

piuk tanah tu sgt bes tu, buat masa lomak daging salai sangatlah bes tu

mamawana said...

Salam Singalautmetro

Den nak golak jap...hohoho..(golak cam sogha itik seghati sbab sorethroat) den pakei spec itam tumbuk lado bughung masak lomak tu...habih pijar tangan...selero nyer pasal

mamawana said...

Salam Ummu...

Masak dlm piuk stainless steel tu dah biasa...masak dlm piuk tanah fuuhhh... terangkek....

mamawana said...

Salam Melor

Hihihi......Masak lomak cili api dan lagi satu masak laksa dlm piuk tanah pun sodappp...

mamawana said...

Salam kakerna

Kat KL ni tak tahu plak kek mano nak boli piuk tu...kalu kat kraftangan tu rasonya mahal berlipatkali ganda harga dia. Kalu kek kampung mamawana kat Kg Gajah Perak murah jer...ikut size...ado RM20, RM30 ada belas inggit kocik skit size etc. Yg bosar tu best seswai utk makan sekeluarga. Lagi bosar lebih skit harga dia tapi puas hati. Dibuat dari tanah liat tebing sungai Perak. Cuba belek posting mamawana masa Ramadhan lalu ada siap nombor tipun bengkel pengusaha tu utk dihubungi. Kalu mamawana balik Perak boleh jer erna kirim tapi nak ngambilnyer kena laa erna turun KL collect piuk tu. Heeee.......

mamawana said...

Salam Zareda...


Uwaaahahhhh....masak lomak daging salai...pergghhhh....nanti daging korban salai rayo haji nanti, mama nak guna piuk tu masak..

ashra said...

salam mamawana..
hehe.btl tu.kalu masak periuk tanah rasanya ada bezakan..dan masak lemak cili api mmg feveret sy.satu hari nti,nk gak kumpul la periuk jenis gni.

saya amik ye resepi kek coklat.da lama teringin nak wat.mcm senang je...

ashra said...

lupa nak ty,pukul tu guna tangan atau mixer ye..
hehe.saya budak br blaja nak wat kek.. =)

MOKCIK AZWA said...

haiyoo...nampak sedap sungguh masak lemak cili api dalam piuk tanah tu...mana nak dapat piuk tanah ni hah...nak satu gak...hehehe

♥ manje ♥ said...

salam mamawana

kalo msk kari ikan guna periuk tanah pon sedap jugak kan... ~

Kakzakie said...

Salam mamawana,

Kakak tertinggal. Org makan dah habis kakak baru datang rumah. Nasib baik baru lepas lunch. Tapi yg menarik perhatian kakak periuk tu.

p/s: belum pernah masak guna periuk tanah selain masak ubat periuk.

noorlara said...

Hamboi sampai hati makan masak lemak cili api sampai ke dasa rperiok, kecur air liur melihat gambo tu.

terima kasih atas perkongsian resepi, tu kira sedekah jariah jugak.

maiyah said...

mabeles.. antara kogomaran den tu :D

sekamar rindu said...

masak lomak cili api..best tu..ehhe

Kamsiah said...

masak guna claypot mmg sedap...aromanya lain drpd periuk biasa...tp tang nak basuh periuk lepas masak tu..yg tu saya agak malas skit hehe..

mamawana said...

Salam ashra...

Mana2 pun bleh, pukul dgn tangan ker mixer ker lagi senang dan pantas. Kalu pukul dgn tgn sebaiknya guna gula halus taklah lotih sgt. Kalu guna mixer gula kasar pun takpa.

mamawana said...

Salam Mokcik azwa,

Mokcik pun nak piuk tanah satu ek? Wokeh.....satu tak cukup menggulai order 10 lah yer....ihikksss

mamawana said...

KakZakie... nak prder gak piuk tanah ker. Heeee...... sedap you masakan dlm piuk ni. Spesel.

mamawana said...

Salam noorlara....tq sudi singgah. Mai dtg umah mama bleh rasa kek n gulai piuk tanah tu. heeeee.....

kak ina kl said...

perghhhhh mesti sodap ponyo masak lomak cili padi tu dalam periuk tanah..

ala nuff memang mcm tu...kadang ada kadang tak ada..bersabar ajoerlah iyo

mamawana said...

Salam maiyah...

Maiyah pun suko masakan piuk tanah yo...

mamawana said...

Salam Kamsiah...

oh ya....tang basuh piuk tu pesan rangtuo2 basuh guno sabut kelapo dgn arang atau abu sontal piuk tu. Jgn guno sabun soba ia merosap ke dlm piuk tanah tu. Makanan berubah raso. memandangkan susahbonar nak cari arang dgn abu mama sontal jo dgn span and air panas. No sabun at all. hohoho.....

mamawana said...

kak inaaaaaa..... org kuek nuff, hohoho... (mama sorethroat laei, kek opis dgn boss pun ckp bisik2 sampai org jeles ingat ado skandal...)

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Orang Perak pelat Noghori! :) Kak G pun longhat ntah aper2 ... hentam saja la.
Kak G suker juger masak lomak, tapi, kalau nak buat sendiri kena tunggu masa tetamu yg datang tu gomar makan. Otherwise, makan di kedai jer ler!

- zuriey - said...

sedapnya tgok...lama dah tak makan masak lemak..

mamawana said...

Salam DDrFauziah...

Sodap kan masak lomak cili api.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...