Tuesday, November 23, 2010

Minggu Bercoti-coti




Cuti-cuti makan tidur makan tidur...boleh ker cenggini? Perlis, Kedah, Ganu hujan banjir, ribut, tengkujuh sana sini. KL panas pagi, petang mendung lalu hujan yg tak menentu.

Bismillah, Welkam to mama's blog.

Mama nak habiskan cuti tahunan yg hampir sebulan tuh. Tapi takleh habisnyer. Kena selang2. Ambil cuti sikit2 hingga 31/12/2010. Tidor mlm, kekadang terjaga jam 4.30 am bangun kerjakan apa yg patut. Menangis ker tergolek ker atas sejadah. kadang2 terbangun jam 5.30am tergesa2 lari ke bilik air mengejar fajar subuh yg akan mjelang tiba. kekadang duduk2 shj tengok astro channel oasis banyak rancangan2 berilmu sambil dengar ayatul Quran dari player atau sambil dengar Ustaz Zul Astro Oasis mengaji kat tv. Kekadang sakit wot taklehwat apa2 pon.
Tapi sambil blogging/facebook tu mesin basuh tetap jln, tulang daging qorban selesai direbus dlm piok dgn rendang atas dapur, sambil masak nasi..., cookies, cake semua jln dari subuh sepiee hingga malam.

Then, makan, tidur depan laptop, makan tidur depan tv. Makan tertidur atas sejadah. Eiii....teruk sekali. Setiap kali ngaji mata ngantuk, setiap kali ngaji mata ngantuk...takyah ngaji. Jgn ngaji. eeeiiii itu tandanyer setan dok di bibir mata tak bagi kita ngaji. Mlm takleh tidor, baca surah yaasin tak sampai ayat ke 20 ka ayat 30 ka dah zzzZZZZZ.

Tingat masa remaja dolu2 masa belajar kat UiTM, dulu ITM setiap mlm tidur dgn berwudhu, wudhu tak miss, mengaji everyday, every week tak miss. But now, jahatnyer aku harapkan wudhu Isya jer utk di bawa ke ranjang mimpi. Kalu tak malasnyer. Dolu2 masa remaja Tahajjud, Istikharah, setiap malam mendamba kasih Illahi. Dgn meriindui AlQuran nama tercatit dlm Deans List. But now, semuanyer kadang2..... jahatnyer aku. Pernah tercakap pd rakan seopis "Malam2 aku penuh maksiat" "Ya, Allah teruknyer kau." balas ofismate. "Ko gi dangdut ker, clubbing ker, dating ka? Teruknyer bunyi. "Ko buat maksiat aper?" Tanya kawan. Tapi aku terkedu, aku cuma bleh jwp dlm hati...."Tidur mlm ku tanpa tahajjud, tidur malam ku tanpa sunat Taubat, tidur malam ku tanpa mengaji surah surah panjang. Tidak lagi menyamai Tidur Seorang Sufi." Itulah maksiat malam2 ku. jahatnyer aku. Tika hati bermonolog.

Rahsiakanlah kondisi ruhanimu, malam2 mu, amal2 mu.

Nabi saw, bersabda: “Ilmu itu membisik, jika disertai amal, ilmu akan meresponnya, tetapi jika tidak ia akan meninggalkannya.”


Dalam hadits ini menunjukkan bahwa barokah ilmu bisA sirna , tinggal argumen-argumennya belaka, sehingga anda menjadi ilmuwan, Ulama dan cendekiawan yang yang terfitnah oleh ilmu anda sendiri, yang tersisa hanya pohon pengetahuan, sedangkan buahnya sirna dari anda.


Mohonlah kepada Allah Azza wa-Jalla agar Dia memberikan rizeki kondisi ruhani dan maqom di hadapanNya. Bila Allah azza wa-Jalla memberikan rizeki maqom dan haal padamu, mohonlah agar Allah swt merahasiakan semua itu, dan hendaknya anda tidak suka bila rahasia itu ditampakkan.
Bila anda suka ditampakkan kondisi ruhani anda yang ada di hadapanNya, itulah yang menyebabkan kehancuran.
Hati-hati dan waspada terhadap rasa kagum pada prestasi ruhani dan amal baik ada. Karena orang yang kagum pada amal dan ruhaninya, ia telah terpedaya, terkena amarah dari Allah Azza wa-Jalla.


Read more :

http://www.sufinews.com


Dan titipan lagu Sufi Rabiatul Adawiyah;

Wahai Tuhan ku tak layak ke syurga Mu
Namun tak pula aku sanggup ke neraka Mu

Ampunkan dosa ku terimalah taubat ku

Sesungguhnya Engkaulah Pengampun dosa-dosa besar

Ila hilas tu lilfirdausi ahla

Wala aqwa alannaril jahim

Fahabblitau batau waghfir zunubi

Fa'innakaghob firul zanbi azim

Dosa-dosaku bagaikan pepasir di pantai

Dengan rahmat Mu ampunkan daku Oh Tuhan ku

Wahai Tuhan selamatkan kami ini

Dari segala kejahatan dan kecelakaan

Kami takut kami harap kepada Mu

Suburkanlah cinta kami kepada Mu

Akulah hamba yang mengharap belas dari Mu

Nyanyian Raihan


Cuti2 ni, hepi? Ceria? Tak Jugak. Tapi Rumahku Syurgaku. Anak2ku Duniaku. Bahagia. Cuma, Maaf, sebelum permisi, bebelan akhir, tak tau cammana nak luahkan perasaan, feeling peeling yg tersiat pedih. Kalu ikutkan gurisan hati, sedey dgn sikap tak profesionalnya seorg ejekkutip (dak PMR pun lagi pandai wat kerja ......dari SPM naik ejekkutip. without Dip./without Degree.......sampai Bos Bos pun tersebut. She was not proffesional. She shld advice......Its her job to advice....bla...bla...bla......forget, terforgot, busy laa konon...not aware, not alert, agenda n muslihat tersendiri.... ooopppsss sorry terlebey sudaaa- hati yg tak wanginyer, PHDnyer iteewww biar Tuhan balas...sob3. Bagai ada duri dlm daging, gunting dlm lipatan dan bagai api dlm serkam. Bagai kanker dlm hatinyer). Sekian, tima kasey.

3 comments:

kak Erna said...

salam mamawana..terharu..rasa seperti mamawan dalam kesedihan yang amat sangat..sabar ye..tuhan bersama orang yang sabar..

Lin Rosly said...

Salam..Bila Tgk Banjir...Teringat Masa Banjir Besar Di Tempat Kak Lin Tahun 2006

ALoNa Cintamaniszlite said...

cenggini laa hidup kita mama..
mcm2 rencah, mcm2 rasa yg kita kena tempuh. Semoga kita dpt melaluinya dgn sebaik2 mgkn..InsyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...