Friday, November 26, 2010

Bau "Keti"


Salam Caiyang...Bismillah

Nak kongsi citer. Citer ni tiap2 hari berlaku so, tak yah mulakan dengan "Pada suatu hari... sebab kejadian tu berlaku setiap hari....ekekekek. Pagi2 lepas kelam kabut siapkan sarapan, gosok baju, touch up sana sini, colak kek mato kek koning skit sana sini. Lari kejar lift, pastu lari lagi kejar LRT, pastu kejar Monorail (Camner ek kejar LRT dgn kejar MNrail? Mengejar masa laa tu supaya tak terlepas LRT n En. mnrail..ngeeee). Yang jadi citor an ialah suasana dlm LRT n dlm Mnrail tu. Dah lali. Make sure, pasti , yakin dgn backpack kat belakang mama terjah dlm poghut lrt tu. Backpack tu jadi pendiding kut ado yg nak ngambik kesempatan dari belakang. Naik LRT ni kena sabar banyak2 tersangatlah banyak nyer kena sabar. Kalu aroma pagi2 bak bunga harum kembang pagi takpa gak, tapi bila petang aroma sakit menyusuk idung. Tapi kalu terkena spesis ni masuk berdirilak sebelah kita mak aiii sosak dada sosak napeh di bueknyo. Cam baju tu sebulan tak berbasuih. Apolaaa makanan ruji diaorang ni sampai kuar bau segituan. Bawang putih segoni ? Ratah bawang besar sepiuk ko? Tahulah bini masing2 kek India kek Nepal, kek Bangladesh takkan baju sendiri tak cuci. Takkan tak ghoti nak pakai deodoren ka tawas ko. Somput cam citor kek bawah ni haaaaa.....layannnn....


Suatu hari di negara Eropah diadakan satu pertandinganan iaitu menahan bau di dalam sebuah bilik kecil yang didalamnya dimasukkan 10 ekor kambing.

Peserta pertama dari Amerika..
Baru 3 minit dia sudah keluar sambil muntah-muntah.

Peserta kedua dari Jepun..
Baru 10 minit dia sudah pengsan.

Peserta ketiga dari Afrika,
Baru 30 minit dia terus keluar dan muntah-muntah.

Terakhir peserta dari Bangladesh...
Baru 1 minit... 10 kambing itu keluar dan muntah-muntah.

Joke ni world nok......kesah benar dan separuh benar, walau cilok kat tenet. Bau "keti" "keticuk" "ketibus" a.k.a ketiak busuk. Kalu nak lalui pengalaman sebenar jom naik public transport ni. Jangan marah eh...Jgn saman saya...wit takda nak bayar saman nokk.

39 comments:

Cik Comot said...

hahahahaha
xnk la try dgr cita pon da trasa bau dia huhu~~~

MOKCIK AZWA said...

waduh...mokcik dah pernah kena...tapi bukan org luar pun org Malaysia gak...tapi bau2an tu aduhaiii....

tapi jokes tu memang world hahaha

kak Erna said...

mamawana..
he he..len kali..sediakan minyak wangi ataupun feebreze dalam beg..bila bau je..sembur..tak yah pandang keliling..buat ceredik je.sembur..
atau pun..pakai mask macam masa ada wabak h1n1 tu..

Zaitun said...

Salam ziarah

Cerita ni sama macam masa kak Zai kerja dolu2 naik bus Serijaya.Pagi2 pergi kerja harum semerbak bila time balik kembang kuncup hidung dibuatnya.

zino said...

spontan gelak sorang.. ada ke.. hehe

ajwa said...

Salam caiyang Cik Comot...

Hehe....Sabor ajer laaa

ajwa said...

Salam caiyang Mokcik Azwa

Yeap...selalu kena. So, langkah berhati2 sila duduk/berdiri dekat awek2 Msia yg cun pasti wangi perjalanan. heeee........

ajwa said...

Salam caiyang kakerna..


Heeee............ya...kdg2 tu pakai gak, now org pandang semacam sbab takdak H1n1 dah. So tpaksalaa berlakon batuk2...batukkk bila pakai topeng. org laen plak yg takut ngan kita ...cehhhh...

ajwa said...

Salam caiyang zaitun...

Dulu, kini dan selama nya tuu...

ajwa @ mamawana

ajwa said...

Salam,

pagi ni mama nak sign in blog tetiba ada problem. Dia pi email add plak bukan blog add. Tu yg jawi ajwa instead of mamawana. Ape2pon ajwa tu nama manja kengkawan panggei

Mamawana

Faiz said...

haha...dh salu sgt kne cmnie..haha..lebih2 lg lau naik KTM..lg teruk..lg best lau dorg bwk 1 geng dorg..haha..satu tren leh mati kot..haha

p/s: Terima Kasih kerana sudi memberi komen di blog saya..Sebagai balasan saya membuat kunjungan balas ini ke blog anda..=)..untuk persoalan yang dit anya di blog ari tu..sy dpt BE lepas tye pada nuffnang..try la tye pada nuffnang macam mana nak dapat BE..g kt CONTACT US kt web nuffnang tu..then cari ticket..tye la ye..hrp2 berjaya..hehe..=)

****KLIK ENTRI TERKINI DISINI****

eelobor said...

org mcm nie dia tak perasan atau buat2 tak tau dgn bau badan dia ek? ada gak kawan sepejabat. dia buat selamber badak jer walau kawan2 duk kutuk

mamawana said...

Salam Faiz...

You r most welcome. Syukran syukran again ttg BE tu. Masing2 punya citer yg hampir serupa setiap kali naik KTM/mnrail tu kan...heeeee

mamawana said...

salam eelobor...

Yeah, mana2pun ada kesah camtu kan. Kekadang kita sendiri terperasan eh...bau ni aku punya ker orang punyer...mana tau kut melekat bau org kat sebelah. ihiiikkksss..

zmah said...

Rasanya akak boleh bayangkan bau macam mana...baCinn

ummu said...

salam mamawana
cerita mamawana ni mengingatkan
pengalaman saya dulu,yg kena selalu turun naik LRT
memang rasa nak termun bila bau2an yg memualkan ada,

Kamsiah said...

kambing pun pengsan...huhu terlampau busuk,tengik...ishh tak leh bayangkan...

kakyong said...

kak..
x tau plak ade joke world utk depa ni... ekekekekkk

BUNGA said...

hahahaa... tak sanggup i nak melalui pengalaman seperti ini... boleh buat hilang selera makan 36 hari..hehehe

Iela Fazielah said...

itu kat dlm kenderaan awam.. kat opis ila (klinik upm) kami yg keje kat sini pun nak pengsan gak sbb terpaksa berurusab dgn pak2&mak2 arab yg bau pun lebih kureng sama gak mcm citer ni

sal said...

salammamawana..
1.kita ni antr prmohonan jadi rakan fb..yg tudung kaler biru nama sal...
2.Naik Lrt..memacam tengok , mengkayakan khazanah dan pengalaman hidup..

kak ina kl (1) said...

nasib baik jarang naik lrt, monorail ataupun bas skrg ni..dulu naik bas mini kurang sikit..pasal tak ada air cond

Atikah said...

Salam kak,

Betu tu kak... saya pernah mengalami situasi cam nie... dalam LRT... saya rela turun di stesen berikutnya kerana tak tahan dengan baunya... tapi yang heranya... muka hensem... tp bau... no komen... :)

Miss Mirror a.k.a Sam said...

Salam Mamawana.. dah boleh imagine dah aroma yg Mamawana gambarkan tu... lain kali naik LRT bwk bekalan oksigen ya, klu org tanya kenapa? "Tengah kursus astronout..nk jd angkasawan kedua negara". Haha..

kella said...

hahahaha.. hadoi.. tak koso botul laaa....
kengkadang tu diorang ni buat muka tenging je! bajet wangi! woiii busuk laaa!!1 ;p

sonata anak kancil said...

kat sini payah pulak nak tengok orang berlumba2 naik public transport...tak tahu lah sangat sebab akak ni guna private transport...he3x

azana said...

hehe...pakailah rexona..

Katak Ijau said...

bau keti...adalah salah satu bau yang sangat menyesakkan idung..haha

mamawana said...

Salam zmah...

bau depa bacinn and bacammmm.... huhuhu

mamawana said...

Salam Ummu...Salam Kamsiah

hehehe...tu kambing, dlm LRT ciannyer, menderita nyer kita berada disebelah depa tuu...

mamawana said...

hehee kak yong ...salam Bunga...joke joke jugak realiti youuu

mamawana said...

Salam lela Fazielah

Salam Sal...

Camner ya nak atasi masalah pengangkutan awam nih... Towkey tren tu kena buh air freshener... harum... nyaman kat penumpang.

mamawana said...

Salam kak Ina

Cian kita kena naik lrt lagi...sob3

mamawana said...

lawak ler Atikah

Depa ni Muka encem tiak acammm...hiiii

mamawana said...

Salam Miss Mirror

Bawak tong oksigen...fuyooo ...heeee
cuba bayangkan....

mamawana said...

Salam kella

Apalah nasib diriku ini...setiap hari dok lagu tu dlm tren. Salam

mamawana said...

Wah...sonata selamat gitu.

Cecekali meh ler naik tren kat KL ni.. Ada bau 1Msia....hohoho jgn marah saya...

Ingat nak gi Brieckfield lak... mungkin ada bau 1India lak... aiyooo...ane aci...jgn marah sama saya..

mamawana said...

Salam azana..

Depa tak kenai rexona kuuut

mamawana said...

Salam katak ijau...

Cam tu lah dlm public transport. Kat saper nak jerit minta tolong.... help...help...help tapi
takda saper peduli, masing2 sesak napas hihihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...