readers

Search This Blog

Loading...

Sunday, October 24, 2010

Tips Kesihatan dan Penjagaan Kaki


Salam, Bismillah, pagi2 jalan2 yuk, lepas solat subuh, cuci mata dan jalan2 menghirup udara pagi yg segar dan nyaman. Ini dpt membantu membuka dan merehatkan minda. Melihat keindahan alam, langit biru, dedaun hijau, bunga2an di taman2. Banyak cara sebenarnya utk menjaga kesihatan ni. Bagi yg ada masa boleh jalan2 ambil angin pagi di sekitar KL spt di Tmn Tasik Titiwangsa, Taman Tasik Perdana, Taman di Alam Damai, Tasik Permaisuri dll berhampiran rumah anda.



Suka pijak batu2 keras, tajam2 cam refleksologi ni. Sakit tapi enjoy doing it.


Sepagi dah pusing taman dan kolam lebih dari 1100m you....heeee....yezzaaa berjaya pagi ni. Cek jap lemak2 keliling pinggang...dah slimmmm


PC3111 - Hinokoshiwa Foot Care Sheets

Salah satu cara penjagaan kesihatan dan penjagaan kaki ialah kaedah tradisional yang berkesan memperbaiki kesihatan menyeluruh melalui penyahtoksik sistem limfa melalui tapak kaki. Penyahtoksik ini telah diamalkan sejak sekian lama di Jepun dan Asia manakala penyelidik Jepun telah menyatukan beberapa bahan di dalam pelapik penjagaan kaki ini yang mempunyai keupayaan unik menstimulasi titik refleks dan hujung saraf pada tapak kaki bagi menawarkan peningkatan kesejahteraan tubuh. Kadang2 bila terlalu busy mama guna ajer Hinokoshiwa spt di atas. Harganya pun memang berbaloi dan dlm kemampuan. Duit boleh dicari kesihatan mesti dijaga. Sayang diri, sayang kesihatan, sayang kaki apa salahnya berbelanja utk kesihatan sendiri. (Those who are interested to get further details of Hinokoshiwa can email me @ ajura61@gmail.com )

Dan cara emak2 pernah ajar suatu ketika dahulu ialah merendam kaki selama setengah jam didalam air suam bercampur sedikit garam dan titisan perahan limau nipis. Kemudian lap dan keringkan dgn tuala kecil bagi menanggalkan sel2 kulit mati dan kekotoran. Time rajin mama selalu buat begini. Tapi selalunya setiap mlm sebelum masuk tidur, exhausted, lepas solat isya dah tertidur dahulu tak sempat rendam2 kaki dah....gedebum aje atas tilam hohoho...

Hidup penuh stress, selain zikir dan doa menjadi amalan biasa mama ambil Byoung Advanced Functional Beverage produk Zhulian utk menggalakkan tidur yg lebih baik, usus yg sihat, melegakan stress dan kemurungan, kepekaan mental, sistem imun dan awet muda youu.....Dan dpt membantu mengurangkan kolesterol LDL.

Salam perkongsian kali ini. Permisi.

26 comments:

Idalara said...

Salam sayang mama..
maaf sbb lama tk singgah umah mama..tguklah hujung minggu pun ida keja..mcmne nk joging kat taman2 tu ye..dulu2 ms ada keta rajin gak bawak anak2 berlari2 kat tepi tasek..la ni dah tak dapat buat dah...apa2 pun tips yg mama beri tu eluk diamalkan cumanya mcm mama ckp..bila nk tido dah tk sempat nak rendam apa dah...terus bum dan zzzzzz...

kak Erna said...

salam mamawana..betul ke boleh kurangkan kolesterol..byoung tu serbuk ke pil..kalau serbuk tu yang berat sikit tu..tak suka..akak doktor dah bagi ubat untuk mengurangkan kolesterol..dari satu biji sehari..ke.satu setengah biji..bhgn farmasi pun heran..3 bulan sekali ambil darah kolesterol tak berkurangan..makin naik pulak...

mamawana said...

Salam Idalara...

Sebelum kena penyakit kronik, sementara masih sihat kita wajib jaga kesihatan. Belum tua lagi tapi biological age kita cam org tua dah. Bila kita sihat, senang beribadah, senang bekerja mencari rezeki, tak sakit dan tidak menyusahkan anak dan org2 lain. Itu yg mama titikberatkan. Letih memang letih sebab banyak ngadap komputer dan asyik masyuk tengok figure buat kerja kan. That's life. and life must go on and on. What ever life is wonderful.

almutarjimah said...

rajinnya berjalan mamawana ni...

mamawana said...

kak Erna,

Byoung tu serbuk, sedap rasa juice buah2an. Insyaallah setakat ni this is the best product. Mama sendiri rasa berkesan hingga ke urat2, sendi2 rasa lebih segar kalu amalkan byoung nih. Duit boleh dicari, ribu2 simpan kat bank pun belum tentu dpt kita miliki, yg lebih penting ialah kesihatan. Intan , berlian tolak ke tepi kesihatan diri sendiri lebih penting.

B'YOUNG Advanced Functional Beverage
- formulasi minuman berfungsi yang lengkap, bertenaga & berkesan! Ianya adalah minuman berkuasa & berfungsi menakjubkan yang dapat memberikan nutrisi asas yang penting.

Hasil keberkesanan B'YOUNG :
> menggalakkan tidur yang lebih baik
> menggalakkan fungsi usus yang sihat
> meningkatkan tahap tenaga
> melegakan stress / kemurungan
> meningkatkan kekenyalan kulit untuk kelembutan seperti semasa muda
> meningkatkan kepekaan mental
> meningkatkan pengawalan berat badan
> meneutralkan radikal bebas
> menguatkan sistem imun
> mengawalaturkan sistem pencernaan
> mengawalaturkan sistem peredaran
> meningkatkan penyerapan nutrien
> menggalakkan fungsi kelenjar dalaman / organ yang lebih baik
> menolong mengurangkan kolesterol / tidak baik (LDL)
> menggalakkan pembentukan tulang sihat
> mencergaskan libido

Ada cara pemakanan dan disiplin pengambilan tertera di kotak Byoung tu. Insyaallah. Kalu nak diskaun boleh guna ID PJU 063222 Nazli Hana Kamaruddin. Cari jer stokis byoung terdekat berhampiran rumah dan guna ID tu. Further details bleh email @ for appointment bleh call 0173421744

mamawana said...

Salam almutarjimmah..

Dpt berjalan ni satu rahmat dan kebesaran Allah swt. 5-6 tahun lalu mama pernah sakit dan sorang2 merangkak dlm rumah i.e Merangkak ke bilik air. Gi spital buat terapi. Sedeh menangis. Dah dpt berjln ni seribu rahmat you. Alhamdulillah. Selagi sihat kena terus exercise. Sihat utk senang beramal. And I really love morning walk in the park/garden. Segar nya rasa dan bahagia bila dpt menikmati keindahan Alam. Insya Allah.

ishiko said...

kinikoshiwa....hikhik.. my parent penah pakai.. bgus3x ~

Uncle Lee said...

Hello Mamawana, walking always a good exercise makan fresh oxygen pagi2.
I remember that Tasek Titiwangsa, dekat tu Gen. Hospital, Jalan Pekililing?

Used to go fishing there long time ago before it became a park, as I used to live not far from there.
No kedai makan there? Nasi lemak ke teh tarek? Ha ha.
Have a pleasant week, Lee.

almutarjimah said...

Mama, you have remind me of how ungrateful I am. Sungguh saya selalu kufur nikmat Allah. Terima kasih tolong ingatkan.

♥ manje ♥ said...

salam mamawana

kita pun suka pijak batu yang tajam2 tu... walaupun sakit tapi rasa segar je badan tu...

MOKCIK AZWA said...

Mamawana,

Wah..rajinnya dia bersenam...

pernah makan Byoung..tapi terstop bila peknen..ntah apa sebabnya pulak..

skang ni mokcik amalkan produk tupperware...berry gen dengan lacto fiber.

memang betul, jgn tunggu dah sakit baru nak mula cari ubat..cegah sebelum sakit.

Pn Kartini said...

Salam my lovely mamawana:)

jeles tgk akak bersenam ...:)org sini hangat2 tahi ayam ..hehehe...

Pasal ubat lakk...aduhaii..susah jugak nak konsisten ...awal2 bersemangat..lama2...hehehe:)

Abd Razak said...

Salam...

Kali pertama ziarah di sini..

Banyak yang boleh saya kutip di sini

mamawana said...

moshi..moshi ishiko...hait..

mamawana said...

Hello Uncle Lee

Thnkz for dropping by. Tmn TTwangsa looks very much beautiful nowadays. Nasi lemak, teh tarik macam2 ada. Few years back I used to join the Taichi group there. Now I taichi with the kuali and pinggan mangkuk in the kitchen. hohoho..

mamawana said...

salam caiyang almutarjimah

mamawana said...

Salam manje...jom ambik angin

mamawana said...

Salam mokcik azwa...

Sama kita kena sihat sokmo. Insyaallah.

mamawana said...

Salam Kartini...

Takpa...sekali sekala malas...normal tu..kadang rajin kadang2 miss gak. Nasib baik pagi2 mama kejar monorail dgn lrt gi opis.. ihikkkss.

mamawana said...

Salam Tuan Hj Abd Razak...

Tq sudi singgah. Jemput jamu sekadar kongsi cerita yg ada.

Wahidah said...

tenang je masuk blog ne.. i like it mama..:)

secangkir madu merah said...

salam mama, tips utk slim yg sangat berkesan...tapi jangan lak balik dari beriadah tu gi minum teh tarik siap makan roti canai lagi...hehehehe...

sonata anak kancil said...

salam...part rendam kaki dengan air suam tu....kadang2 buat kadang2 tidak !!! tak kosisten langsong....apa2 pun jika nak lakukan kenalah disiplinkan diri...

ALoNa Cintamaniszlite said...

erm...tak gi lg pun zhulian. Terima kasih laa sbb akak kongsi id zhulian tu.
Err..id tupperware tu pun..akak kongsi gak ke?? ngee
Cosway? akak tak kongsi, ngee. Erm..dorang tak mintak ke ic kalo kita nak guna id tu??

Timakasih laa kat akak sbb selalu melawat cintamaniszlite..

Centado said...

mamawana. thanks 4 the tips!
:)

hans said...

xsanggup nak jalan dekat batu tu tanpa berkasut
hehehehe

P/S : Kepada Pencinta Kucing: Dapatkan Stiker Pelekat Kereta Yang Eksklusif Khas Untuk Cukai Jalan Daripada Papa Hero