Saturday, October 16, 2010

Hirup Oksigen Pagi





Idilfitri dah sebulan berlalu. Bermakna sejak sebelum Ramadhan hampir dua bulan tak pergi riadah di Tmn2 sekeliling rumah. Kesihatan pun down, mana tidaknya hari2 berkongsi udara yg bervirus dlm LRT, dlm monorail buat pernafasan semakin sesak. Tugasan pejabat yg menimbun, menatap komputer 8 jam, menatap laptop di rumah, blogging, facebook, radiasi komputer, radiasi hfon, makanan segera yg mengandungi pengawet , stress kehidupan bla..bla..bla... I need a break.

So, this morning I went out to get some oxygen, enjoy the fresh air, the lovely sky, the beauty of the nature, the lake etc....Jom...layan pic... The infrastructure in Tmn Tasik Permaisuri is very well planned, it look good and the beauty of the environment really make me feel gud. I managed to snap some photos from my hfon. (ececeeee....org kg nak try cuba skipping inglish ihikks)

Jalan jalan, terkedek kedek...snap

Jalan lagi...round kolam, round tasik



Ada surau, rock garden ler tu gamaknyer...

Keluarga beriadah, what a happy family...love to see the kids

Sekembali dari riadah mama rasa lebih sihat, feel younger than my age...
yahuuuu yabedabedoo, taklah macam ayam berak kapur aje. Almaklumlah balik dari jogging dah pekena roti canai sekeping dgn teh tarikh...ihikks
*********************

Dan di bawah ini mama kongsi beberapa info kesihatan mama petik dari encik google...dan dari blog milik entah siapa, sekadar berkongsi ilmu

Terapi Pernafasan Utk Sakit Kepala dan Keletihan

Kita memiliki hidung berlubang disebelah kiri dan disebelah kanan. Apakah fungsinya sama untuk menarik dan membuang nafas ? (Our noses have left and right nostrils. Are these nostrils having the same function for inhaling/"breathe- in" and exhaling/"breathe- out"?). -
Sebenarnya fungsinya tidak sama dan dapat kita rasakan bedanya, sebelah kanan mewakili matahari (mengeluarkan panas) dan sebelah kiri mewakili bulan (mengeluarkan dingin). (Actually it's not the same and we can feel the difference. Accordingly, the right side represents the sun/"heat" and the left side represents the moon/"cold") . - Jika sakit kepala, cobalah menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafaslah melalui hidung sebelah kiri dan lakukan kira-kira 5 menit, sakit kepala akan sembuh. (When having headache, try to close your right nostril and use your left nostril to do breathing for about 5 min. The headache will be gone). - Jika anda merasa lelah, tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan bernafaslah melalui hidung sebelah kanan. Lakukan bolak-balik. Tak lama kemudian, anda akan merasakan segar kembali. Sebab lubang hidung sebelah kanan mengeluarkan panas, sehingga gampang sekali panas, lubang hidung sebelah kiri mengeluarkan dingin. (If you feel too tired, do it the opposite way. Close your left nostril and breathe through your right nostril. After a while, you will feel refresh again. Because the right side belongs to heat, so it gets hot easily. The left side gets cold easily). - Perempuan bernafas lebih dengan hidung sebelah kiri, sehingga hatinya mudah sekali dingin. Laki-laki bernafas lebih dengan hidung sebelah kanan, sehingga mudah sekali marah. (Women breathe mainly with their left nostril, so they get calm down easily. Men breathe mostly with their right nostril, so they get angry easily). - Apakah anda pernah memperhatikan pada saat bangun, lubang hidung sebelah mana yang bernafas lebih cepat ? Sebelah kiri atau kanan ? Jika lubang hidung sebelah kiri bernafas lebih cepat, anda akan merasa sangat lelah.Tutuplah lubang hidung sebelah kiri dan gunakan lubang hidung sebelah kanan untuk bernafas, anda akan merasa segar kembali dengan cepat.

(When we wake up, do we notice which nostril breathes faster? Is it the left side or the right side ? If the left nostril breathes faster, you will feel very tired. Close your left nostril and use your right nostril for breathing and you will get refresh quickly) Cara tersebut boleh diajarkan kepada anak-anak, tetapi efeknya akan lebih manjur jika diterapkan kepada orang dewasa. (You can teach your kids about it. The effect of breathing therapy is much better for adults). - Saya biasanya merasakan sakit kepala, dan rasanya nyeri. Kemudian saya berobat ke dokter dan beliau bercanda : "Anda akan sembuh jika berumah tangga !" Dokter itu tidak bicara omong kosong. Apa yang dia sampaikan didukung dengan teori dan kesaksian. Selama itu, setiap malam saya merasakan sakit kepala dan tidak dapat belajar. Saya makan obat, tetapi tidak dapat sembuh. (I used to have painful headache. When consulted a doctor, he told me jokingly," You will be all right if you get married!" The doctor did not bullshit me as he had his theory and supported with testimony. During that time, I used to have headache every night and I was not able to study. I took medicine but I was not cured). - Pada suatu malam. saya duduk bermeditasi dan menutup lubang hidung sebelah kanan dan bernafas dengan lubang hidung sebelah kiri. Dalam kurang dari satu minggu, sakit kepala saya sembuh. Saya teruskan melakukannya selama 1 bulan, sejak malam itu sampai sekarang , sakit kepala saya tidak kambuh lagi. (One night as I sat down to medidate, I closed my right nostril and breathed with my left nostril. In less than a week, it seemed that my headache problem had left me! I continued doing it for about a month and since then there was no recurrence of headache in me). - Ini adalah pengalaman saya sendiri. Saya beritahukan hal ini kepada orang lain, jika sakit kepala, cobalah cara tersebut, sebab sangat efektif buat saya. Banyak orang lain telah mencobanya dan berhasil. Ini adalah terapi alami, tidak seperti makan obat dalam jangka panjang yang memungkinkan ada efek sampingnya. Jadi kenapa anda tidak mencobanya ?

(This is my own experience. I used to tell others who also suffer headache to try this method as it was effective for me. It also works for those who have tried as well. This is a natural therapy, unlike taking medicines for a long time may have side effect. So, why don't you try it out?). - Dengan mempraktekkan terapi pernafasan ini secara benar (menarik dan mengeluarkan nafas), kondisi tubuh anda akan sangat rileks. (Practice the correct ways of breathing/ "breathe in and breathe out" and your body will be in a very relaxing condition)

Dan lagi, teruskan membaca...penting nih..

Kesan Dari Radiasi Telefon Bimbit

Satu ujikaji radiasi telefon bimbit ke atas telor telah dijalankan. Bahan yang digunakan sebiji telur dan dua buah telefon bimbit. Persediaan adalah seperti gambar di bawah:

Panggilan di antara dua telefon diaktifkan untuk tempoh selama lebih kurang 65 minit. Hasilnya seperti berikut:

15 minit - tiada apa yang berlaku.
25 minit - telur mulai panas.
45 minit - telur telah panas.
65 minit - telur telah masak.





Gambar telur tersebut dipaparkan di bawah:

Rumusan: Radiasi dari telefon bimbit mampu untuk mengubah protein telur. Bayangkan apa yang ia dapat buat kepada protein otak anda apabila anda berbual untuk tempoh yang panjang menggunakan telefon bimbit. Saya mengingatkan diri saya dan pembaca sekalian agar jangan berbual lama-lama melalui telefon bimbit. Bagaimana dengan telefon bimbit yang disimpan di pinggang? Apakah ianya memberi kesan yang sama? Bagaimana pula dengan mereka yang menyimpan dua buah telefon, satu di kocek kanan dan satu di kocek kiri?







Jadi, cobain latihan pernafasan yang betul...Permisi. Salam.

20 comments:

kak Erna said...

salam mamawana...seriau pulak akak bila tengok telur tu boleh masak..apa jadi dengan otak kita kan..nasib la..akak ni kurang juga guna talipun..lebih suka sms..kecuali ada yang penting..walau pun kurang..tapi bila tempuh masa guna talipun dah 12 tahun..sama juga kan..
minta dijauhi la kita dari segala penyakit merbahaya ni..
terima kasih info hilangkan sakit kepala tu..insyaallah akan dicuba..

Atikah said...

Salam mama,

Jog kat tasik permaisuri ker? view cam kat tasik permaisuri jer...

mamawana said...

Salam caiyang kar Erna..

ya, kehidupan yg berteknologi tinggi ni byk kesan radiasinya. Sama spt laser dan xray., membahayakan kesihatan kalu terlalu banyak terdedah pd radiasi ni. Ini yg kita perlu amalkan gaya hidup sihat, makan fresh vege, salad, lots of fruits, buah2an dan sayur2 segar. Mcm mak2 kita dulu sukar makan ulam. Dan beriadah, berkebun. So, jom kita amal gaya hidup sihat selalu.

mamawana said...

Salam caiyang Atikah,

Ya Tsik Permaisuri. Jom jog pagi nih. Today is Sunday. Pastu kita gi Bistro Mamak ...ihikksss

Centado said...

wah
cantiknya scenery
:)

NURA said...

salam mamawana
pemandangannya indah dan segar udaranya, memang cocok untuk menghirup oksigen.
trims kunjungannya ke S.A

MushroomCute@Mariea said...

Rindunya nak berlari-lari di Taman Tasik Permaisuri..

mamawana said...

Salam Centado..

Indahnya alam kan. Subhanallah.

mamawana said...

Salam Nura,

Kalu hari2 exercise bleh segar and awet mudo kut...ihikks

mamawana said...

Salam muchroom..

Sesekali mai la sini.

maiyah said...

mmg bgus udara camni kan.. ;)

kak ina kl said...

salam ziarah ..memang suka jejalan kat taman dari threadmill..suka udara bersih

Uncle Lee said...

Hi Mamawana, love your humour re your profile, ha ha.'Tea lady'.....
I enjoyed looking at your pics here, very nice. Beautiful scenes too....dekat mana tempat ni?
Bahasa saya sebelum Merdeka, ha ha.

You have a nice day, and get enough oxygen, keep a song in your heart, Lee.

Kakzakie said...

Salam mamawana,

Terpikat pula kakak baca N3 kali ini. Kena tinggalkan jejak walau selalu dah ceroboh membaca tanpa kata. Tempat beriadah teramatlah cantik.

H/phone memudahkan kita berkomunikasi tapi effect tu yang takut.

p/s: simpan semua H/P anak dalam handbag sebab mereka nak periksa akhir tahun.

Iela Fazielah said...

good info wawa... takut bila bc pasal efek henpon pd kita... hubby ila pakai 2 h/p.. satu kat pinggan, 1 kat poket.. camne lah kesan nyer.... xdpt bygkan...

♥ manje ♥ said...

salam mamawana

entri ni sgt berguna...
bahaya gak ek bila cakap
lama2 kat dalam hp nih (^__^) ~

Kamsiah said...

salam
kita ni mcm ni la mama...makin berusia makin turun tahap kesihatan kita,kan..sesekali berjoging...nun jauh dibelakang ditinggalkan anak2...

noorlara said...

Terima kasih atas maklumat yg amat berguna itu.

Sila ke blog saya, pandangan saudari amat diperlukan

secangkir madu merah said...

hehehhee...dah penat berjoging pekena lak roti canai dengan teh tarik...memang kena lah tuh...

ALoNa Cintamaniszlite said...

hmm..ramai yg tau hp ni beradiasi tinggi..tp mcm sy gak ler..kekadang endah tak endah..tambah2 kalo berborak ngan mak dan ayah, hehe..
Terima kasih kongsi info..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...