Saturday, October 2, 2010

Aku dan Bismillah......

Dengan Bismillah
Aku mengirim salam pada angin
Lalu gunung bertasbih
Membisik pada awan
Bawalah angin, ombak gelora dan buih2 ke pantai
Agar pecah berderai helai tawa
Menemani camar sepi di gigian air

Dengan Bismillah
Aku menulis Kalam Allah
Membuka helaian Kitab
Tentang ilmu alam, tentang hujan
Yang membasuh bumi dan petir yg mengejar
Iblis yang berlari, licik, bersembunyi
Antara celah manusia yg engkar
dan lupa akan akhir zaman

Dengan Bismillah dan beribu mukjizat
Aku menumpang kasih para nabi dan wali
Izinkan aku berada dalam doamu
Dengan Bismillah 21 kali aku tertidur dalam airmata rindu
Membuka jendela pagi dengan seribu syukur
Dengan Bismillah aku mulakan hari dengan
Merendah diri, sujud pada Tuhan Rabul Jalil
Dengan Bismillah aku melangkahi kaki di lantai bumi
Mencari rezeki menjunjung langit tempat aku berdiri
Dengan Bismillah aku ingin kembali
Membawa sekeping hati yang berzikir
Dengan Bismillah aku berdoa
Kenanglah diriku dalam doamu


Telah agak lama juga terdengar2 detik dan detak hati yg kerap berpuisi. Gerak rindu pada baris2 sajak, akhirnya, jari jemari menari2 di keyboard menurut bisik hati yg menyanyi, menangis dan berteka teki pada dinding malam. Bukan sesoleh Rabiatul Adawiyah atau Marshitah tukang sikat rambut di zaman Firaun. AKu sekadar menumpang hidup dengan Bismillah. Bismillah untuk Ummah.


34 comments:

Pn Kartini said...

Dengan kalimah bismillah jua..
Ku mulakan bicara
Agar segala keberkatan & kerahmatanNya
sentiasa melimpahi sahabatku seisi keluarga ini....

:)
Moga mamawana sihat2 di sana:)

kakcik said...

Indah bait-bait bahasamu, dik... Subhanallah.

kak Erna said...

salam mamawana..indah sungguh bait puisi dengan bismillah..

ALoNa Cintamaniszlite said...

salam mamawana..
tu puisi hasil karya sendiri ke? pandai laa..
sy mmg kurang betul dlm bab2 mengarang puisi..

Psst; id yg akak bg td tu..utk akaun apa? cosway ke...zhulian??
Sy mmg bkn member pun dua2 syarikat jualan ni, hehehe

mamawana said...

Salam Pn Kartini...

Dgn Bismillah...tq for all the doas. Sama2 kasih.

mamawana said...

kakcik....
subhanallah maha suci Allah dan lidah pun turut berzikir

mamawana said...

kak Erna

Salam dan Bismillah di hatiku di hatimu jua...ihikkkss

mamawana said...

Salam Alonacintamanis...

Tu puisi contengan org jaga dlm tidur...ihikkss PJU063222 tu ID Zhulian nama Nazli Hana Kamaruddin...bleh gi mana2 agency.

ashra said...

sedap dengar dan baca =)

NURA said...

salamsobat
subhanallah indah sekali blognya.
dengan bismillah , segalanya diawali dengan bismillah..
trims kunjungannya ke S.A

Ibuhani said...

Mamawana.....mulakan apa saja dgn Bismillah.....insyaallah semuanya akan diberkati Allah SWT........

MOKCIK AZWA said...

Assalam mamawana,

wow..berbakat jugak menulis rupanya.

ya..Bismillah la pertama dilafazkan dlam apa jua yg hendak dimulakan..

Zareda Norman said...

salam ziarah

dengan Bismillah, jiwa lemah menjadi gagah..InsyaAllah

ummumishkah said...

a lovely puisi dear!

maiyah said...

sy suka berpuisi tp skrg ni jd blur plak.. rasa maleh nk cr idea.. idea mari kekadang je :)

kak ina kl said...

wah pandainya kamu berpuisi..

open house memang mewah dengan makanan..minuman..alhamdulliah..

Centado said...

bismillah...
:)

sahromnasrudin said...

salam..trime kasih atas perkongsian yg sgt bermanfaat ini...sgt menarik entri ini..tahniah!!!

DDrfauziah said...

Aslmkm.
Aduhai, lemah rasernya!

Banyak pula berpuisi indah,
Awal kalimah dengan Bismillah,
Jiwa bersuara, hati bermadah,
Memupuk iman dengan Zikrullah.

Cuma Kak G yakin di akhir zaman,
Sukar menyemai ilmu membina iman, Ummah tak faham bahasa kiasan, Baik lisan mahu pun tulisan.

Kenyataannya begitu sejak dulu,
Bertanya malu, jadi berlagak tahu,
Semakin sehari semakin keliru,
Zahir situasi serba haru-biru!

Tapi setiap orang memang berhak setuju/tak bersetuju! :)
ALLAH MAHA TAHU.

Brilliant Marjan said...

salam ziarah..

indahnya puisi yang dicipta..saya tertarik..terima kasih berkongsi ilmu..peringatan yg sgt mendalam..

zino said...

segalanya di mulakan dengan bismillah..

SYaMiLa said...

indahnya kalimah allah

mamawana said...

Salam ashra, Nura and Ibuhani..

Bismillah, Tq for visiting.

mamawana said...

Mokcik Azwa and Zareda

Welkam. Ahlan wasahlan.

mamawana said...

Ummumishkah...maiyah

Salam Bismillah Sis..

mamawana said...

Kak Ina, Centado, sahromnasrudin...

Salam hormat, sedari kecil Ustaz mengajar, rajin2 baca Bismillah.....buka lift baca bismillah, naik turun lift baca bismillah, bukak pintu teksi bismillah, naik teksi bismillah, naik lrt bismillsh lagi, turun naik monorail bismillah dan bismillah lagi...

mamawana said...

DrFauziah, BMarjan

Bismillah tanda ku berserah diawal2 kehidupan menyerah diri pd Lahaulawalaquwata illahbillahil aliyil aziim

mamawana said...

Zino...syamila..
Bismillah...Allah itu indah.

merah_s said...

Bismillah.. Awal bicara. Terimakasih sajaknya indah.. :-)

http://blok-batu.blogspot.com/ said...

bgus tu amalkan bismillah sebelum buat sesuatu...

c-idah said...

sungguh menyentuh hati..
terpesona seketika..

mamawana said...

Welkam merahs..Tq for visiting.

mamawana said...

Salam blog batu...Tq. Bismillah bergerak di lidah, di hati..

mamawana said...

Salam c-idah

Tqvm. Do come and visit again.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...