Saturday, April 3, 2010

Mama masak aper yer?


Sabtu 19 Mac.... Bangun pagi belum buat breakfast apa2. Mama termenung...nak masak aper yer. Boringnyer makan....makan... eeeiii tak. Blum boring lagi. Syiok makan makan..jalan2 cari makan pun syiok. Bahan2 ader. Tepung ada, margarine ader, teloq ada. So mama rajin2 diri mix itu ini....
Taraaa....... jadi. Resipinyer senang jer. Mama suka wat kek belang ni sejak mama anak dara lagi. Dok sorang2 pun mama suker masak kek ni. Pastu bawak gi opis bagi kawan2 rasa.

1 Cawan mentega
2 cawan gula icing
3 cawan tepung
6 biji telor ayam
vanilla esen
warna warni (kalu suker)
(Rasanyer semua remaja/ibu2 dah expert resipi ni.
Mentega + Gula = pukul sampai sebati
Masukkan telur sebiji demi sebiji sehingga habis
Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis
Bagikan ke 3 warna (kalu suker)
Sapu acuan dgn mentega dan tabur tepung skit
Bakar - harumnyerrrr bau

Sajer mama nak share bagi yg belum pernah try)
Jom minum petang dgn mama....ihik

5 comments:

Atikah said...

Salam kak,
bestnya nampak kek tu... nk cikit.. hehehe

pak long said...

salam buat mama..
fuhh..memang best kek cam tu....tak nak jadi toke kek ker..?

mamawana said...

Salam Atikah,
Meh ler umah mama nanti mama idangkan. ihik...kat sini jamu mata ajer yer...

mamawana said...

Salam pak long,

Buat kek tokey makan sendiri ajer. Simple ajer, senang sgt buat tu....paklong pung bleh buat.

Erna said...

mamawana..akak pun suka buat kek macam tu..kadang siap boh kelapa kering yang diwarnaarnikan..macam tu la..memang sedap dan wangi..ini yang teringin nak buat pulak ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...