Sunday, April 18, 2010

Main kat Jirat - Nostalgia

Terlebih dahulu, maaf dipinta atas tajuk yg tertera di atas. Something to share here. Pengalaman zaman sekolah. Mama rasa cam nak share kat sini.
Cuba tengok potret hitam putih kat bawah ni. Cuba teka mama yg mana satu.
Heeeeee.......yg cute kat tengah2 tu yg bongsu ler katakan (semasa Darjah 1)

Dari Form 1 - 3 mama joined school band ACS. Main drum...fuyyooooo.
Selalu dapat undangan sampai ke Jirat China. Uhukkkk......(terbatuk lak).
Hanya mama seorg shj student Melayu yg jadi band members. Bila ada event, camping,
mama tidur baring dgn depa. Mama aktif sukan, wakil sekolah, wakil daerah
so selalu keluar dgn depa. Yuk layan foto itam putih mama.


Ni dlm perarakan dari rumah simati ke jirat utk upacara pengebumian.
Main musik sampai ke tepi lubang kubur depa/sebelum pembakaran.
Jenuh ler lubang hidung ni hidu asap setanggi majlis depa.




Cam dlm gambar nilah (mama pinjam foto ni kat tenet)



Masa Form 3 gak stop main muzik, dah mula anggun berjinak2 dgn tudung sampai la niii..


Bercanda kat tepian pantai, masa ni manis belasan/awal 20


Mencari sesuatu dlm kehidupan ini, mama ketemu bidang penulisan yg membuahkan
hasil lumayan andai mama teruskan. Hmmm....tetapi kesibukan tugas dan waktu
menyekat kreativiti mama. Walau anak2 mama selalu beri galakan utk terus menulis.
Mungkin mama akan kembali semula di arena penulisan suatu hari nanti.
(Dah pencen esok kut...ihik)


Antara karya mama yg pernah tersiar. Bleh baca ker tulisan halus ni....
Salam rindu, salam puisi di angin lalu. Dan mama terus berkarya dihati.
Memohon petunjuk Illahi utk hasil2 karya Islami.

Tentang bulan, tentang bintang, laut dan ombak.
Ceritera tentang sekeping hati nur yg parah., Duka seorg Gadis Seorg Ibu
Setitis Embun di Kampus, Analisis Cintaku. Kasihku Bukan Suatu Pelaburan dsb.
(Semuanyer masih draft dan KIV)
Andai ada kesempatan waktu dan kederat usia. Insyaallah. Amin.

38 comments:

maiyah said...

wah menarik le tgk pic lama2..

karya sy pernah msuk DBP je masa darjah lima hehe tajuk karangan makan di restoran dpt hadiah buku

khairyn said...

Salam Mamawana

1 - Itu memang betultul cintakan muzik dan band namanya tu sampai sanggup jadi pemain muzik mengiring 'jenazah' ke jirat. Satu pengalaman yang unik huhuhu

2 - Saya doakan Mamawana diberi kesihatan tubuh badan dan ilham yang mencurah-curah untuk terus berkarya. Kita masih ketandusan penulis yang berkualiti. Terlalu banyak novel-novel yang mengkhayalkan dari yang merangsang minda :)

Salam ukhuwah :)

kak Erna said...

salam mamawana..dulo2 kan..kecik lagi..ikut je la..kalau tau tentu tak ikut sampai kejirat..
tak sangka mamawana pandai menulis..teruskan..akak ni suka membaca..kalau dah buat buku..jangan lupa war warkan..akak ingin jadi yang pertama untuk membelinya..serius..buat tambahan koleksi buku yan ada..

a kl citizen said...

assalammualaikum mamawana

nostalgic betul gambar2 tu ya.
patut teruskan menulis secara aktif

mamawana said...

Salam caiyang maiyah...

Mama tahu (mama dpt teropong mai dari jauh ni) mai memang ada bakat, berbakat and memang menarik tertarik and d'bom......ihik

mamawana said...

Salam khairyn,

Actually bukannyer mama suker sgt muzik nih. Tapi entah naper terdorong leh join ke situ plak. Masa Form 1 memang wajib amik muzik kat skolah kami. Belajor baca note muzik dll. Mano ado dak Melayu join band ni(dak Chino tu semua geng koir main muzik kat gereja) mama sorg jer. Agaknyer sebab mama suker kwn ngan dak Cino, skulah kek kg Chino (eh naper aku speking nogori lak. ihiiik)

mamawana said...

Erna caiyang....

a ah ler. Masa kecik dulu main ikut jer. Bukan ada saper nak larang, belasah jer ke hulu ke hilir dgn band ACS nih. Now, anak2 mama lak suker muzik. Errr.....risau gak utk suker2 relax lepas ulangkaji takpa serius takmo. Biar depa multi skill.
Kalu kat opis swasta memang galakkan staff yg multi skill. Boleh diketepi dan boleh diketengahkan.

mamawana said...

Salam Cikgu - a kl citizen

Tak berkesempatan nak serius dlm penulisan ni. Kena fokus dan banyak membaca especially bacaan ilmiah. Namun membaca dan menulis tetap menjadi idaman hatiku.

annie said...

salam mama, mama tanya mama mana satu lepas tu mama tolong jawab kan, hehehehe...

Makin remaja-dewasa, makin cun..dan diwarisi oleh anak2...cun mcm mama diorang.

Saya pun minat menulis tapi tak diketengahkan bakat sbb tak tau nak salurkan kat mana. Ni dah ada blog ni hayun je lah apa nak hayun..tapi minat tu tetap ada..

joyah sepot said...

assalamualaikum...
hye mamawana..
this is my 1st time menjelajah disini..
sy tgk pic yg 1st tu, i tought u r chinese..
rupe nye silap..
ape2 pun kenangn mmg indah kn..
kalo tgk gmbo2 lama sure sengih sorang2...hehehe

nza said...

comey la budak kecik tu.......

Ibuhani said...

oh...baru tau. Mamawana ni penulis rupanya........patut teruskan penulisan tu.... :)

idayusof. said...

Very2 comel ms kecik pastu bila meningkat dewasa bertambah anggun.Minat dlm bidang penulisan tu patut diteruskan jgn dbiarkan berkubur.Ida sentiasa support mama....

mamawana said...

salam caiyang annie...

Mama dlm gambar cam anak 'kap lam ya nga' gambar itam putih kato an. ihik ihik...

Sobonar eh mama pun bukan pandai bonar menuleh ni...balun jer....ihik

mamawana said...

Joyah sepot...

Ni hao ma....

Ya lor...kawan cina ruper mama pung ada sikit macam olang cina.
Itu aboh mama pun mata sepet macam olang cina.

mamawana said...

salam caiyang nza...

Dak kecik suker pakai selwa katok dolu2 ihik ihik....

mamawana said...

Salam caiyang ibuhani...

Mama tulis main main jer....pastu simpan bawah bantal bucuk...wat pekasam...bertahun tak siap2... ihik...

mamawana said...

Salam caiyang ida....

Tq nak support mama...lebiu owes

Azrai Ahmad Zamri said...

salam ziarah..
menarik entry ni, mGimbau nostalgia lama..aktif jg yer, banyak betul pengalaman trmasuk ngan chinese semua tu.. =)
nyway baru perasan mama ni s0rang penulis..terus manfaatkn bakat yG ada, smentara nyawa masih bersisa..

CIKDAH said...

Aslmkm.
Ohhh .. kira orang seni gitu! Org berjiwa seni agak sensitif .. betul ke?

mamawana said...

Salam Cikdah....silakan masuk...

Ya ler gamaknyer. Jumpa anakk kucin tepi jln rasa nak bawak balik, nengok hindustan nangis, nengok citer2 sedeh kuat bebenor nangisnyer.. sensitif...nengok Kaabah lagi sensitip.....

Centado said...

wah
hari ini benar benar dalam sejarah
:)

Kamsiah said...

mama
gambar lama yg menyimpan seribu kenangan,kan...org kata sekeping gambar membawa sejuta makna...

mamai said...

bestnya ada gambar masa sekolah....saya dah tak ada gambar tu semua

secangkir madu merah said...

nostalgia betol gambar2 tu ye mama...masih elok tersimpan...

teruskan lah menulis mama...menulis cara kita meluahkan rasa hati.. skarang ni penulis2 novel boleh jadi kaya klu rajin..saya malas....hehhhehehehee...

Atikah said...

Salam mamawana,
semoga mama kembali giat bekarya...

Syuhada Kamal said...

salam mamawana,

mcm tgk tv hitam putih dolu2 lak..hehe..comel mama ms kecik..siap main musik kat jirat lg tu..hehe

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

salam mamawana..klu gambar hitam-putih nie,mmg nostalgia betul la...hikhik.comei mama masa kecik...oh ya,nanti dtg umah atie yer...ambil bunga...

Idalara said...

salam mama saaayang...
wah..menarik sunggu pics lama tu kan..untuk tatapan anak cucu nnti..

tak sangka mama sgt berbakat..simpan dn kumpul semua idea..bila aada ms yg betul2 free barulah dismbung semula minat mam tu..

ps..ida penah juga disarankan oleh sorg prof di blog supaya mengembangkan bakat dlm penulisan...skrg ni komitment terhadap keja terlalu bnyk..mungkin mcm kata mama..lepas pencen kot..

NichKhun said...

wahhh aktif jugak mama ney ye..
kisah klasik untuk masa depan kan mama.. hehehe

qaseh mas said...

salam Mamawana
Pengalaman lalu mengajar kita erti kehidupan,yang amat mahal harganya.
tahniah, mamawana.

mamawana said...

Salam Kamsiah

Salam Mamai

Ya....gambar2 tu semua penuh dgn pelbagai nostalgia. Suka duka yg pernah dilalui.... :-)

mamawana said...

Secangkir madu merah....atikah...

Karya oh karya...mama diurung penyakit malas berkarya.....ihik

Tunggu.............

mamawana said...

Syuhada Kamal...

Heee.....ituler orang main musik jamming kat kelab ker, kat kapet merah ker glitz and gllamour ker......ni kat jirat ...ohok...ohok...kelakar bila tingat masa dolu dolu.

mamawana said...

azatiesayang....nanti mama mai amik eh... tq tq

mamawana said...

Salam caiyang Idalara....

Mama kumpul idea sampai bercendawan ihik......nanti cendawan tu jadi ganoderma lak...ihik..

mamawana said...

Nichkhun...welkam welkam....nice nick

mamawana said...

salam caiyang qasehmas...

Pengalaman lalu suka duka semuanyer jadi kenangan yang buat mama tersenyum kembali bila mengimbau kisah2 lalu ini....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...