Saturday, April 3, 2010

Bicara Muslimah Mesjid As Syakirin KLCC

Atur cara majlis


Ceramah Ust. Aisyah (Maaf, gambor blur amik dari jauh guna hset ajer ler katakan).
Best majlis ilmu yg disampaikan oleh Ust. Aisyah. Tentang adab sopan dlm kehidupan seharian. Sedikit petikan dari beliau mama titipkan di sini.
Imam Malik : Ketika ibu Imam Malik memakaikan pakaian kpd Imam Malik sebelum menghadiri kuliah ilmu, ibu nyer berpesan
"Anakku, sebelum kamu mengambil ilmu dari guru mu yg mengajar,
ambillah dahulu adab perilaku gurumu itu."
Pesan ibu sangat dipatuhi oleh Imam Malik yg Solleh.

Hadith Al-Watho' tulisan Imam Malik. Beliau seorg penulis ilmu hadis yg solleh
dan sangat teliti di mana antara adab2 beliau ketika menyambut tetamu di rumah beliau ialah : Imam Malik akan membersihkan diri beliau berwudhu,
bersolat barulah beliau datang menemui tetamu nyer.
(Kalu kita bila tetamu datang mesti sebuk gi dapur wat cekodok ker,
goreng mee ker utk tetamu...cenggitu lah cerita Ust Aisyah)
Any comments?



Ramai para muslimah jauh dekat lebih kurang 200 org jemputan hadir. Lepas breakfast ada ceramah Ust Roslan plak. Sowiii.... takder dlm gambor lupa plak nak amik
pic ustaz yg hencem tu (Isu2 akhlak dan sosial remaja, kes buang bayi dll)



Dan ada acara mamam, breakfast dan lunch disediakan. Selesai solat zohor berjemaah
kami pun balik ke rumah masing2 dgn azam utk menjaga adab adab ke arah yg lebih baik.
Gituler cerita ceriti mama hari Sabtu ni. Sampai umah, titun jap. Bgn solat asar, masak2 sambal ikan tenggiri , goreng sayur. After magrib mamam lagi. Badan pun dah gomok skit. ihik
Balik dari semejik ni rasa cam nak berpuisi lak.... Tungguuuuuu.

14 comments:

zino said...

cari ilmu berterusan...bagus bagus..

Ummi Humaira said...

salam mamawana..

jeles je tengok mamawana gi majlis ilmu di sana ..mdh2an mendapat berkat.
time kasih berkongsi ilmu ...

Idalara said...

salam mama..
tiap 2 minggu sekali hari sbtu ida ada klas fardhu ain...nk ke masjid tersebut ida panggil keta sapu@ teksi..kalaulah ida ada kereta mahu je ida ikuti setiap kuliah yg diadakan di Masjid...

Atikah said...

Salam mama,

seronok dpt p majlis ilmu cam nie...

izan said...

mawana,

Alhamdulillah.. seronokkan majlis agama begini... mudahan kita semua akan terus mengikuti acara bgini bagi menambah lagi ilmu yg telah ada. x bnyk sedikit yg mawana sampaikan dpt juga dijadikan pegangan...

hihi zan pun dh brtmbah kg ni.. asik mamam jer...

Erna said...

mamawan..terima kasih kongsi ilmu...brtul kata ustazah tu..bila tetamu datang..kita mesti nak menjamu.

maiyah said...

alhamdulillah.. dpt ilmu kita ya

mamawana said...

Salam caiyang zino...

Sama sama kita berkongsi ilmu dan pencarian ilmu yg berterusan

mamawana said...

Ya Ummi Humaira...

Jgn jeles...ihik...nanti kita sama2 hadiri majlis ilmu suatu hari nanti. Mama dpt tahu pun last minit. Mana sempat jer mama dok sms ajak pi ramai2.

mamawana said...

Ya idalara...insyaallah nanti Allah swt permudahkan setiap perjlnan kita mencari ilmu. Mama pun berdoa gak utk dipermudahkan setiap laluan di muka bumi ni dan hereafter.

mamawana said...

Salam Atikah..

Yeap bagus majlis ilmu begini. Dpt mengeratkan silaturrahim dan menambahkan networking. Tetamu yg dtg dari segenap ceruk KL. ihik...mama dah pun weight lak.

mamawana said...

Salam izan,

Sama2 kiter memberatkan badan. ihiiik...

mamawana said...

Salam Erna...

Ya lah. Nampaknyer kena wudhu sentiasa kat umah. Tetiba tetamu dtg kan senang kiter dah siap berwudhu. Pastu siap berwangi-wangian... Insyaallah...

mamawana said...

Salam maiyah... sama2 kita berkongsi ilmu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...