Wednesday, February 17, 2010

Kenangan Mengusik Jiwa - Mencuit Hati Nan Lara

Serba sedikit tentang ayahanda Kamaruddin Khatim (Meteorologist), fasih BI dan Jepun.
Anatawa namaiwa nandeska? Hait... watakushiwa namaiwa.................
(fill in the blanks hehehe). Arigato.


Berdiri kanan gambar, ayahanda Kamaruddin Khatim (Al-Fatihah). Semasa mama di usia 11 tahun, ayahanda terlibat dlm kemalangan jlnraya. Bedridden for 6 months, 1/2 paralysed. Mama berpeluang suapkan ayahanda makan, mandikan, cebokkan, pakaikan dia spender (dulu takdak boxer cam shahran ekekekek) Lepas setahun baru bleh kerja tapi tangan kanannya takleh menulis. Jadi mama lah jadi jurutulis silih berganti dgn kekanda2 yg lain. Ayahanda setiap hari bawak balik kerja pejabat ke rumah. Kami ler adik beradik menyalin semula apa2 laporan yg di arahkan. Seminggu dua tiga kali setiap jam 12.00 malam kena sediakan belon udara panas (paling mama takut nak sediakan belon panas ni, selalu kena marah dgn abah), then nyalakan lilin di ikat pd tali belon udara sebelum diterbangkan ke langit malam utk mencatat arah tuju angin utk laporan ramalan cuaca saban hari. Kalu siang takyah sediakan lilin tu dah terang cahaya matahari. Belon udara ni kena diterbangkan 3 kali sehari mengikut shift masing2. Kalu abah syif pagi jam 7 am kena ready. Satu lagi jam 12.00 t/hari. dan 12 mlm. Time mama sekolah kakak2 yg lain tolong sediakan belon panas utk ayahanda. Cenggitu lah sampai mama form 5. Tgn kanan ayahanda masih tak leh guna utk menulis. Kasihan dia. Cikit2 ajelah citer ni yer. Nanti mama teghoyak lebey plak....


Kenangan manis..Boling padang masuk ke final wakil company. cheh........tak sangko

Cewah... baling jer mama.

Kena tangkap muat wakil company, syetahun syekali 2009


Ni plak, kat Lata Bekoh ada tempat2 yg seswai dingin dan best utk mandi manda. Ramai pulok oghang puteh gemor sangat mandi air sg. lembing tu. Bergilior ler kemer turun naik mandi dan cuci mata nengok minah saleh tu. Jangan tenung lama2....pandang kali pertama buleh, kali ke dua......haram.....gagagaga......

Sebelum naik Titian Gantung yg terpanjang di dunia......
(kalu tak silap eh)
Moh, terojun ke ayor........

Team Building di Lata Bekoh, Tmn Negara 2009



Mula khoje jadi Minoh kilang, pastu jadi Kerani lawyer balik jadi tea lady.
Pastu sesat pulok naik atas pentas tu. Isssssshhhh... turun naik kehidupan ni yer. Macam naik buaian pulak di hayun hayun, gelombang, berombak cam dlm pewot ibu.

Gambar atas tu dari Penang nak balik KL.
Bawah kiri, Shahran suker bebenor dok atas pelamin.
Bawah kanan, peluk Bonda Wan Zaidun (Alfatihah) yg teghoyak sesaje
setiap kali kemer nak balik semula ke Kolumpo.
Macam taknak lepeh kemer balik.


Konvo adik UIA, Wana Shahran kocik laei.....



Camera Ready, action - sendiri shooting di Sg Tekala.
Yang sebelah tu Nasyid Moden kuut. Heee........Lagu Selimut Putih.

Di atas pentas dunia ini, suka duka, pilu dan sendu silih berganti.
Membangkitkan jati diri, meredah onak luka parah dan pasrah. Melihat gerhana bulan dan matahari, gerhana kehidupan dan mendung berarak pergi. Mematangkan diri.
Sabar dan syukur aku masih punya Illahi.
Life is so beautiful lady.

Sekian, terima kasih daun keladi ada masa sila bertandang lagi.

42 comments:

Erna said...

salam..beruntong mamawana..ada simpan gambar lama arwah ayah..masa zaman aruah ayah akak dulu agaknya..tak pernah bergambar,.nasib masa akak kahwin dulu ada gambar arwah..jadi ada lee kenangan..

alia said...

MENGIMBAS KENANGAN LAMA....ERMM...BYK SUKA DUKA YG DAH DITEMPUHI

IRIS said...

Salam mamawana..

Terima kasih sudi bertamu.

Nostalgia yang membahagiakan.

Mari berkongsi cerita mama...

a kl citizen said...

assalammualaikum mamawana

anak akak ada kat sekolah saya dulu ya??
sekarang di mana anak akak tu??

tengok dari gegambar mamawana ni,
nampak cam orang yang kuat azamnya dan berani mencuba

Nida said...

Salam mama..

Bila mengimbas kenangan silam ni, mesti kerinduan bertandang pada yang telah tiada.. tak tertahan rasanya, hanya airmata sebagai peneman...

Pandai juga mama main bowling padang ye, nanti ajar Nida ek.

Cik Amy Sensei said...

KENANGAN YANG MENGUSIK JIWA...huhu

zino said...

banyak kenangan mengusik jiwa..

salam kenal
kunjungan balas..
tq

pak long said...

salam buat cikgu...
memang betul tu....pikir dulu baru nak berkata itu lebih baik dari terus bertutur kata...moga ada hikmahnya

idayusof. said...

Salam.Sememangnyer hanya kenangan yg tggl bila org yg kita syg telah pergi meninggalkan kita.Ida pun arwah abah telah hampir 4 th pergi.Kekadang berharap dpt jumpa dlm mimpi,itupun klu dizinkan.
Dah lama tak main air terjun.Seronok kan klu bawak anak2....

mamawana said...

Salam Erna, ya, memang banyak koleksi gambar arwah ayahanda, tapi ada kat kg. Ada a few yg mama amik masuk dlm album sendiri supaya anak cucu kenal dan tengok atoknyer.

mamawana said...

Salam alia. Ya suka duka yg sempat di lalui. Seronok bila mengimbau zaman kanak2 lagi zaman pakai seluar katok. ekekekek.... Zaman remaja ni lain plak banyak dugaan. Now dah biasa, pasti, yakin, sabar...Allah swt ada bersama. Senyum cikiiit.

mamawana said...

Iris, tq for visiting.

Hidup ini bagai lilin, Candle of love, cahaya lilin yg penuh rahmat. Salam sayang...

Idalara said...

betul2 kenangan mengusik jiwa nan lara..kebetulan td ida baru saja menatap gmbar2 lama masa remaja dan gambar bersama arwah hsb..mcm tak percaya dia dah tiada..

mamawana said...

Salam KL citizen...

Anak mama sekolah Tkt. 1 kat SMK Setiawangsa. Masih ramai sahabat2 dia kat situ. Nengok gambar2 hari konvo Tkt 5 SMK S.Wangsa ada yg dia kenal. Now, dia (Wana) tunggu result SPM.

Hidup ni suka tak suka kecut pewot ke aper ker, kena berani kan. Gagal banyak kali pun kena bangun sendiri jangan biar jatuh dan hanyut tak gitu cikgu. Heeee...

mamawana said...

Nida... main baling2 jer boling padang tu. I'm not an expert. Tapi best lah boling padang nih. Nida mai la sini , ada masa kita pi main heeee....

mamawana said...

Cik amy sinsei...yeap kenangan mengusik jiwa. Semua air mata itu dah bertukar jadi mutiara, disimpan jauh di sudut hati utk diceritakan pada anak cucu nanti. heeee...

mamawana said...

Salam zino...paklong...:-)

Banak kenangan yg mengusik jiwa kan...kan...kan...

mamawana said...

Yes ida.... mimpi2 nan indah bila dpt bertemu org yg disayangi.

mamawana said...

salam idalara...rasa cam semalam jer semua tu berlaku kan ida.... tahu2 anak dah besar...heeeee. Bila tengok foto2 lama rasa cam umur 20 tawun plak...egegegegege......

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

sama2 terbang dengan rama2.. hehe.. sorry.. baru datang mama :D

namaiwa liza (^_^).. hehe.. nandeska??

hehe.. dulu abah sy penah keje di jepun.. fasih gak ckp jepun.. tp, dah lupe sbb xguna.. hmm.. mana ekk kamus jepun yg abah bwk dulu :D

mamawana said...

Liza, arigato.

Namaiwa ajura alias azura alias azwa alias wawa..... hohohoho...

Ya lah liza, dulu abah mama selalu ajar mama cakap Jepun. Lama tak guna dan takdak kawan utk sembang lansung lupalah. Hilang ilmu itu. Gone... sayang kan.... Abah mama bekas asoka Jopun, then asoka oghang puteh tu yg fasih BI & Jepang. Sama2 berjuang utk capai kemerdekaan negara yg tercinta nih.

sonata anak kancil said...

mengimbau kenangan lama....kadang2 bila diingat2kan terasa sedihnya....lupakan la kesedihan itu! hanya kenagan abadi...bila ingatkan kesusahan dulu...bersyukur dengan apa yang ade pada hari ini...

serba boleh nampak gayanya....tahniah...
jangan lupa buat meat-balls...ngeh3x

Kamsiah said...

pasti mama tersenyum sorg2 bila tgk gambar2 tu...

rezeki said...

salam mama wana

gambar 1 ,2 sungguh klasik dan alhamdulillah masih tersimpan rapi dan kemas buat tatapan , mengibau kenangan lalu

Tie said...

Terharu rasanya bila baca part mengenai ayahanda mama tu.. sesungguhnya dia bertuah punya anak seperti mama...

Riesna Zasly said...

salam ziarah mama
miss u sis

seronok tengok gambar2 nolstalgia mama... masih utuh dijaga gambar2nya...

moga sihat selalu ya

hanie said...

salam mamawana..
mcm best jek main boling padang tu..
hehehe..

kakpah said...

salam mamawana, imbauan kenangan lama sekaligus mengingatkan kakpah kepada arwah mak. alfatihah kepada mereka yang kita sayangi...

Ibuhani said...

salam mamawana.......kenang smua yg indah n buang semua yg pahit akan buat kita jd seorg yg penyayang....alfatihah utk org2 yg tersyg...:)

syahbandar87 said...

kenangan mendewasakan kita..dan kenangan jugalah yang banyak mewarnai hidup kita..kadang2 kita akan tersenyum seorang mengenangkan kenangan lampau.dan kadang2 kita akan sedih terharu mengenangkannya..namun bila disebatikan semuanya jadilah kita yang hari ini pula..yang jauh lebih baik dari sebelum2nya yang dikenang-kenangkan itu..indah sungguh kehidupan yang diberikan Allah kepada kita kan?:)

salam persahabatan

izan said...

ma,

izan ni suka nak cuba bowling... tapi skill tak da .. kui kui kui. tengok adik2 ipar aje baling bola (bola ke namanya hihi..)

mamawana said...

Salam ziarah sonata a.k.

Ya...idup ni penuh asam, garam, pahit, manis kehidupan. Semuanyer tersimpan jadi khazanah laut hati. Jadi teladan utk anak cucu jenerasi nanti. Yeay.....coti 3 hari bleh tidur lebey skiiit....

mamawana said...

Salam bertamu Kamsiah and rezeki...

dok sorg2 tengok foto lama senyum ler sorg2......di setiap foto ada insiden dan kenangan mengusik jiwa. Bila retrive balik kenangan tu...rasa cam muda remaja kembali.. Skang pun rasa cam baru masuk 20 je...hik hik hik...

mamawana said...

Tie.... tingat sokmo arwah abah. Kelakar, friendly. Bila arwah bercakap kawan2 berkerumun dok keliling dia cam laa dia jual ubat. Cam shamsul gahuu...ghauuu... Pelik.
Hairan. Camner bleh jadi cenggitu. Mama nih pendiam.oemalu tak mewarisi langsung bakat PR dia. huhuhu...

mamawana said...

Riesna..salam bertamu...

RIndu kamu lagi sis... :-)

mamawana said...

Hani...kakpah...

Salam bertamu. Ya, rindu tengok gambar2 lama. Kalu ler jam dan masa berputra kembali...hmmmmmmm... Alfatihah bagi yg telah pergi. Yg hidup teruskan jati diri Luv Islam Always...

mamawana said...

Ibuhani... miss you...salam bertamu kembali. Yes...buang yg pahit ambil yg indah jer. Yg pahit sbg sempadan dan teladan. Agar anak cucu tidak mengulangi sejarah pilu itu. Semoga anak2 kita jadi lebih kuat dan lebih tabah dari apa yg pernah mama mrk lalui. Jadi insan yg lebih penyayang :-)

mamawana said...

Salam syahbandar...benar sekali kata2mu. Kenangan ini, kehidupan ini...dijadikan Allah swt indah sekali. Kitalah yg memilih buah yg masak ranum dari sepohon pokok yg rendang atau terpilih buah yg busuk ... Langit cita2 tiada batas, ilmu seluas lautan. Kerdilnyer kita....

mamawana said...

Salam izan,

March ni jom main boling join mama. mama tak pandai gak. Baling jer. Biasa dah jadi juara.... juara longkang hik hik hik

secangkir madu merah said...

kenangan itu indah walaupun mengusik jiwa huhuhuhu....

zai said...

Salam mamawana..

bestnye tengok seme gambar2 tu..at least ada kenangan yg mengusik jiwa dan tersemat diingatan. Gambar2 kenangan lalu tu yg mahal tu..

myfuzzyworld said...

Salam Mamawana & semua pembaca blog ini,

Saya ingin menjemput anda semua untuk participate dlm survey saya berkenaan dengan Blog Quality

Evaluation. Anda juga berpeluang utk memenangi 4GB Kingston Data Traveler atau 250GB Maxtor

External Hard Disk.

Sila layari:
http://emilayusof.com/2010/01/blog-survey/

atau boleh terus ke:
http://www.surveygizmo.com/s/187637/blog-evaluation

TQVM
-zu-

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...