Friday, January 15, 2010

Kamar Yang Terkunci dan Puisi Malam




Kamar Yang Terkunci

Yang berdiri di ruang sepi ini
Sambil mengukir rindu mengharap
Adalah aku diraut duka
Sering gelisah dalam penantian
Resah dalam kedunguan

Aduhai....,
Bila musim sudah berpisah
Meninggalkan kelopak yang gugur
lalu haruskah aku mengucapkan Selamat Tinggal
Ataupun...
akan rindukah kita seperti yang dulu dulu

Untuk apalah sekadar pertemuan ini
kerana memo duka telah tersemat di dada
Menyingkap album pilu
yang menambah jaring resah
Meskipun kita belum berjanji
Untuk melupakan kenangan semalam
Masih abadi kehangatan

Tapi air mata yang menyimbah
seperti satu mimpi
Yang singgah di kamar malam
Aku tidak mahu pergi
Meninggalkan kamar ini
Tapi bila ku toleh kembali
Kamarmu masih sepi dan terkunci.

Hasil Nukilan : 22 Ogos 1986


Nota: Hmmmm.... akhirnya berjaya juga mama guna kanta pembesar untuk membaca salinan bait-bait puisi (nukilan mama) yang telah kabur dari salinan akhbar lama bertarikh 20 September 1986. Boleh masuk Koleksi fail arkeb zaman remaja....heeeeee


Puisi Malam ini dari petikan Antologi Yang Membesarkan itu Makin Membesar

MALAM

Apa yang di tunggu pada garis malam
Yang hanya mengirim nota nota kelam

Malam dengan seribu janji hitam
Sucikan dengan witir dan tahajjud
Jadikan
Al Quran , Hadis dan Sunnah Rasul
Sebagai Penghibur Malam

Nukilan tahun 1986

Buat ahli2 Grupmuisi Setanggi Universiti Malaya i.e Saudara Said Muharram, Zaen Kasturi, Abang Zai, Pena Mutiara dll sekadar beberapa nama. Semoga terus berkarya. Mama sekadar memerhati.

Salam blogging, untuk bloggers yg disayangi, sudi bertandang ke mari, berkongsi dgn cerita ceriti. Kecil tapak tangan ruang siber ku bentangi. Anak-anak mama sedang menanti untuk mendengar mama bercerita lagi sehingga mereka terlena dibuai mimpi2 wangi. Permisi.......



13 comments:

CintamaniszLite said...

uish..minat puisi ye..
akak kurang minat..tp boleh ler.
Kalo syair tu dulu..jaguh gak ler kat sekolah, hehe.

maiyah said...

menarik..

idayusof. said...

Zaman sek dulu suka gak berpuisi tp lepas married jer dah pupus terus.
Seronok sebenarnya bagi yg berjiwa halus ni....

pak long said...

salam buat mama...
memang best puisi tu....tahniah buat mama...

Nida said...

salam buat mama...

Indahnya puisi yang tertitip... Seronok saya membacanya :)

mama ju, said...

Terimakasih masuk blog mamaju.

Wah nampaknya kawan baru mamaju ni seorang pemuisi...duduk kat mana?

blogresipi.com said...

Salam mama,
Mama minat puisi ye... indah kata2 nya :)

Kamsiah said...

wah....kenangan indah tu yea...
saya minat baca ja...nak mengarangnya..hehe amat payah...

ummumishkah said...

puisi yang cukup indah!

mamawana said...

Salam cintamanis, idayusof dan maiyah... sudi singgah membaca dan menitip sepatah dua kata... tu masa zaman muda remaja. Takdak apa nak buat so join grupmuisi. Walhal tak banyak idea just minat dgn sajak dan puisi. So dapat kenalan baru... :-)

mamawana said...

To
Pak Long, Nida and mamaju. Welkam. Ada masa mama kemas2 rak buku, fail2 jumpa koleksi lama so mama share dekat sini. Just a wonderful moment during teenagers time. Masa belum kenal erti cinta....hik hik hik....meraban jer...

mamawana said...

Blog resipi, Kamsiah and ummumishkah...ahlan wasahlan. Seronok zaman remaja dulu asal ada jer grup penulisan mama terus gi, join jadi member. Around KL kat DBP, UM, pasar seni/Central market dan kadang2 gathering kat grup baca2 sajak kat Tasik Perdana, Tasik Titiwangsa dll. Bila anak2 sekolah tolong buatkan sajak utk mereka lak atas permintaan utk majallah sekolah depa.... Now wat sajak utk kepuasan diri sendiri sambil gosok baju, sambil goreng ikan kering. heeee.... lapau lah plak...

Kakcik Nur said...

Tarikh 22/08/1986 = 2 hari sebelum hari ulangtahun kelahiran kakcik yang ke 25...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...