Sunday, January 10, 2010

Bila Aku Lupa Tuhan

Seperti semalam, kelmarin dan zaman berzaman
Sudah fitrah alam setiap kali ombak memukul pantai
Muncul buih2 pecah berderai
Dan debur ombak, siul angin di persisiran
Camar yg berterbangan tidak pernah lupa
untuk pulang ke pangkuan alam suatu keindahan
Aku berjalan di lorong kelam
sesekali ada silau cahaya berbalam di hujung laluan,
di langit suram ditemani api lilin kehidupan yg resah
Namun...
Pepohon itu tetap hijau merimbun
Mendepang dedahan menghulur dedaunan
Pohon Haikal.....
Menadah cahaya matahari Illahi
Meneduh musafir kehausan
Tapi aku masih menghuni
Di kampung kesamaran
Sudah fitrah alam.. Hujan yang turun merenjis
Para Roh yang keresahan terduduk
Kering dari bait bait surah
Helai demi helai baris demi baris kalamullah
Sudah fitrah alam
Para perbukitan dan Sang Pergunungan
dengan angkatan paku pakis
Memasak alam patuh pada perintah Tuhan
Sami'na wa atho'na
Tidak seperti aku..yang sesekali engkar
Tidak tunduk .., tidak mendengar dan
Tidak patuh pada perintah Tuhan....
Mewah dalam kelalaian
Sering berteman delima kekusutan
Acapkali terlupa...
Ayat berapa?
Surah berapa?
Di helaian berapa..
Dan sejuta apa.. apa dan apa
Tuhan... Maafkan aku .....
Ampunkan daku Atas sejuta kealpaan

Bila aku lupa Tuhan
Aku terpanggil di kuburan
Pilu....Zara Damia
Innalillah........di persemadian
Taman-taman syurga Tuhan

Dalam kasih hidayah Mu
Maha Kaya keberkatanMu
Tiada daya dan upaya ku
Melainkan dengan kekuasaan Mu

Aduhai kemboja dan bayu pagi
Rendang si pepohonan
Buat ayahanda dan bonda dan kalian yang pergi
Damailah di kuburan
Al Fatihah


Nota: Buat Zara Damia binti Normah yg pergi di usia 40 hari sahaja (bulan lepas), Al Fatihah untukmu sayang. Tak lupa juga Al Fatihah buat ayahanda (pergi 1983 di usia 61 tahun) dan bonda yang tercinta (pergi 2005 di usia 81 tahun) . Mama snap foto ni di Taman Perkuburan Islam Cheras, baru kali ini sempat masuk ke entri dgn puisi seadanya. Puisi rindu......

23 comments:

Idalara said...

sedih pilu bila membaca tiap baris puisi yg sgt bermakna ini...
rasa terlalu kerdil di sisi Maha Pencipta..
Al Fatihah buat semua yg telah pergi..untuk arwah bekas suamiku juga..yg telah pergi pada 10hb Okt 2009.

maiyah said...

al fatihah buat arwah moga rohnya dicucuri rahmat

cantik bingkisan ni

CintamaniszLite said...

sayu bila baca puisi ni...

TQ sbb sudi kongsi utk akak membacanya..

mamawana said...

Syukran Idalara.... mama mengerti perasaan mu. Pilu.... seperti aku

mamawana said...

Ya...maiyah. Syukran. Mama tak sempat nak tatap wajah Zara Damia (comel sangat anak buah ni) yg sejak lahir di ICU,IJN. Cuma sempat melihat fotonyer di hanfon bondanya shj beberapa hari selepas kelahirannya. Mama plan nak hadiahkan something something bila dia kuar ICU dan pulang ke rumah. Namun Allah swt lebih menyayanginya. Pilu lagi....

mamawana said...

Salam Cintamanis. Syukran sudi bertandang di blog yg serba kekurangan ini. Mama selalu terasa bait bait surah alquran begitu indah. Mama tak pandai tulis puisi sekadar luahan bila hati tersentuh sayu...merindu mereka yg telah pergi terdahulu. What a lovely people they were.....

Syuhada Kamal said...

salam mamawana..sayu baca nukilan ni..anak kecil tu adalah penghuni syurga, insyaAllah..moga keluarganya tabah menghadapi dugaan dr yg Esa...

pak long said...

salam mamawana...
memang mendalam dan penuh makna setiap baris kata yang dititipkan..

mamawana said...

PakCIk berbaju oren dlm gambar tu ialah penggali kubur yg setia berkhidmat dgn DBKL selama 35 tahun. Semoga pakcik tu diberi kesihatan dan dilimpahruahkan rezekinya. Sungguh mulia pekerjaannya.

mamawana said...

Salam Pak Long.

idayusof. said...

Sayu sungguh bait2 puisi itu.Namun begitu mendalam makna yg tersirat.
Akulah insan itu yg sering alpa padamu Tuhan....
Maafkan aku....

lili11 said...

Al Fatihah. Semoga Allah melindungi kita di dunia dan akhirat. Amin!

secangkir madu merah said...

ayat ayat mu menyentuh hati

al-fatihah buat yg pergi..semoga mereka dibawah lindunganNya...

Hurul Ummi said...

meresap sampai ke ulu hati.kelebihan puisi inilah.terima kasih mama atas perkongsian ini.membuahkan keinsafan.yang hidup pasti mati.dan takziah untuk zara damia.mudah-mudahan menjadi penyeri disana.

al fatihah.
p/s: maaf mama, lama tak jenguk sini

ummumishkah said...

Moga kita tidak lupa tuhan!

Riesna Zasly said...

sendu ketika menghayatinya
jiwa rasa takjub..

nice info, mama

yangbaik said...

salam,
pilu seorang hamba yang kerdil
alfatihah buat yang telah pergi
buat kita yang masih di sini... teruskan perjuangan yang belum selesai.

blogresipi.com said...

Mendalam sungguh bait bait puisi tue.

Arianni said...

Salam perkenalan..Mamawana,

Tersentuh di hati dan jiwa bila membaca puisi ni..betapa indah bait2 katanya..

T/kasih sudi singgah blog saya..

mamawana said...

Riesna Zasly... Sesekali sendu itu indah. Luv u..

mamawana said...

yangbaik...... Sesungguhnya kita hamba yg kerdil. Bagai burung pipit yang terbang membawa sebutir air utk memadamkan api yg membakar Nabi Ibrahim. Bukan sebanyak mana amalan kita tapi seikhlas mana usaha kita dlm perjuangan Menyintai MU. Bagai lirik lagu Anwar Zain....

mamawana said...

blogresipi.... Mama sekadar menyusun kata kata yg biasa dari insan yg biasa. Luv u.

mamawana said...

Arianni. Salam ukhuwah. Salam sayang untuk kamu semua yg sudi bertandang di blog mama. TQ.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...