Monday, November 16, 2009

Macaroni Vs Pizza


Sini nak share foto mama masak pizza dgn macaroni utk makan mlm. Dah malas masak nasi berlauk, mama masak jer macaroni sepaket. Resipi cam biasa cincai ikut citarasa sendiri:

bawang putih ketuk2/tumbuk2 sikit
minyak zaitun/ kekadang guna margarine jer utk menumis
minced chicken/daging ayam cincang
capsicum/cili benggala/mix vege
tomato puree dgn tomato segar
mushroom/cendawan butang tin
hotdog Ramly burger nyer/ dipotong2/dihiris2 ikut suka
cili sos skit, air skit
garam, gula secukup rasa, cube knor seketul
tabur oregano sket

Tumis dan goreng jer cam goreng mee tu, masukkan makaroni yg siap direbus ke dlm kuali. Masak, gaul secukup rasa dan boh kari daging 1 sudu besar. Goreng2an lagi. Tutup api. Bley mamam. Makaroni aper yer namanyer? Macaroni berempah kut, tak pedas, cukup masin, manis, podeh skiiiit yo. Boleyla tekak org kampung ni nak terima macaroni. Heeee...cobalah.

Pizza tu pun mama takdak sukatan tepat. Main uli jer tepung gandum dgn yeast mauripan, garam skit, gula skit, air masak satu mug, telur sebiji, uli2 dgn margarine skit. Tutup dgn tupperware kedap udara. Lepas setengah jam dough tu naik gebu. Boleh uli dan tepek dlm acuan bakar/microwave ker, kuali multipurpose ka yg canggih tuh. Then, boh toppings cam hotdog, capsicum, cheese mozarela, oregano, bawang, tomato potong kiub, cili sos, tomato sos dan apa2 jer yg digemari. Nak boh nenas ka, ayam ka, minced meat ka, mix vege ka...ikut citarasa masing2. Makan Panas2, sedap rangup, jimat buat sendiri nih... anak2/dgn kawan2 skolah anak2 suka sangat kalu mama wat pizzza. Yuk...cobalah.

10 comments:

Sofia said...

Salam mama... sedapnye pizza.. post la sini satu utk sy..

shaniza said...

Salam..
Selalu gak buat piza sendiri n kadang2 ajar budak2 sekolah buat. Topping dia ikut suka. Selalu letak mayonis + sos ganti chese.
Makaroni..selalunya goreng ala ramuan mee goreng je..tekak melayu gak..hi..hi..

maiyah said...

buat sendiri lagi best ye tak.. ulor sini :D

idayusof. said...

Sedapnyer.....
Dah lama tak makan makaroni sejak bulan posa lepas.
Maila sepiring.....

mamawana said...

Resipi bop bap... campak2....jadiiikkk, anak2 suka makan. Best gak kan kalu dok berjiran bley pas2 sepiring sana sepiring sinuuunnn..

LiNda said...

wahhh... saya mesti cuba.... anak2 mesti suka..

um. masyitah said...

Salam mamawana
Betul kan,masakan ibu juga yang enak kan.Yalah,sebab ibu masak dari hati.Hu hu,bab menguli tu yang saya tak lepas lagi.

Cik Cookie said...

laparlaa plak mama weiii...

zai said...

salam mamawana,

Wah nampak macam sedap bangat bila dapat makan ni. zai mmg suka makan pizza..nak kena cuba ni..thanks for sharing the info..semoga Allah memberi pahala kpd mamawana atas ilmu yg sangat berharga ini.

Pn Kartini said...

Salam Sis..
Thanks utk resepi...mesti sedap nihh..:):)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...