Saturday, October 17, 2009

Kenangan manis yg lalu

Ni bukan citer raya. Tapi saje nak citer pasal masa muda2 dulu. Suatu ketika dahulu, citer zaman remaja ku. Masa kemas fail2 dlm bilik tidur lepas asar tadi, mama terjumpa fail lama dan dok belek2. Lalu tingat alkisah suatu ketika dahulu. Ni nak kongsi dgn semua rakan2 blog. Sekadar kenangan lalu. Ada kisah pahit dan manis menguliti musim remaja dahulu. Jom... layan.. apaker benda nya mama merepek merapu nih. keh... keh.... keh...

Alkisah tersebut lah satu cerita, suatu ketika dahulu hasil karya penulis remaja yg bekerja sambil belajar masih berkesempatan menghasilkan sebuah cerpen remaja bertajuk Gadis di Keretapi. Cerpen remaja yg tersiar di majalah URTV 1987, ini telah dicalonkan lantas memenangi Hadiah Utama Cerpen Remaja Utusan Pubic Bank. Seronoknyer tak terhingga waktu itu.
Pantang ada masa lapang ajer, remaja ni pun meluahkan buah fikiran dan babak demi babak kisah kisah percintaan tragis di atas kertas putih. Masa tu menaip guna typewriter lama lagi, belum ada typewriter karan, komputer pun takdak...... hik...hik..hik....Bercita2 nak jadi penulis besak suatu ketika nanti. Macam-macam cerita ceriti yg remaja ni hasilkan, Kemboja Pun Berguguran ni salah satu yg tersiar di akhbar tabloid zaman dolu2 lerrr...... Puisi ker nih? Kamar yg terkunci. Saper kunci? Mana pergi kuncinyer? Ramlah Ram kut yg pinjam bawak lari sampai terkunci cintamu dalam hatiku... Ada kena mengena ker? keh...keh...keh.... Remaja tu Mama lerr......



12 comments:

cikgu mas said...

salam ukhwah dan salam kenal

seronok kita bernostalgia..

mamawana said...

Tq for yr comments. And tqvm for visiting. Me follow you.

muz said...

menariknye~~
popular juge mama wana...=)

idayusof. said...

Kreatif rupanya mamawana ni.Skrg ni bakat tu terpendam aje ke?.......

miss jane said...

heheheheh
kreatif juagak ek...

aku lama gile tk bc cerpen..hehe

ikiqzana said...

wah.. bagus bangat mamawana ni bercerpen dan berpuisi. skrg ni x berkarya lg ker??

cyaiyokkk... laa.. mamawana.

a.z.n.e.e said...

wah bestnye...

bidadari besi said...

salam mama....
bagus2, sya pun baru nak asah bakat dalam menulis...nnt blh bg tunjuk ajar ye...(^_^)

Cik Cookie said...

wahhhh...blh simpan kat arkib negara tuh.
paper lama mama oiii.
khazanah negara.
apapun salam singgah dr Cik cookie.
sayng kamu.

p/s:jgn lupa klik nuff CC.

one-na said...

caiyank kamuk semua.... kongsi cerita cinta...leh mama watkan cerpeng....hihihi

rinisagit said...

Interesting... dulu kita pun jiwang jugak dengan novel and whatever yang boleh diillusikan now... can't cause mata blh melihat tp x secerah dulu, telinga blh mendengar syg... x berapa nk jelas.. jealous bila tgk org lain yang masih dpt lagi menikmati semua tu.. ruginya pada sapa yang tidak ada perasaan untuk membaca kan..

mamawana said...

zaman remaja, kita semua jiwang...heeee.... ngelamun, senyum sana senyum sini, berangan terbang sana terbang sini... tu yg masuk ke dlm cerpen2, menyelinap kat helaian2 A4 menghasilkan karya demi karya yg ciput2 je. Bila keluar kat akbar tabloid, kat RTM best nyer. Paling akhir karya mama tulis kat Universiti tahun 2004-2007. Adala beberapa cebis karya selit kat bulletin U. Pas tu dok umah...tumbuk smabal belacan...hik hik hik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...