Thursday, September 3, 2009

Tazkirah Hari Q di PNB.


Catatan hari ini, dengan izin Allah swt aku berkesempatan menghadiri Forum Tazkirah di PNB. Asalnya kerana sibuk dengan tugasan di pejabat aku menolak pelawaan rakan2 sepejabat untuk menghadiri Forum terebut. Namun selepas menyiapkan beberapa tugasan, hati dan kaki ku bagai ditarik2 utk pergi menghadiri kuliah ilmu terebut. Alhamdulillah sebagaimana potret di atas.

Pengajaran yang menyentuh hati di utarakan oleh Dr Norhayati ialah tentang S.I.K.A.P yakni "Supervision, Interest, Knowledge, Action and Procedure". Sedikit ulasan tentang S.I.K.A.P :

Setinggi mana ilmu yg dimiliki oleh setiap individu, setiap tugas dan t/jawab yg diberi memerlukan pengawasan dari pihak atasan.
Interest : Kita mesti meminati setiap bidang tugas yang kita lakukan utk mdpt hasil terbaik.

Knowledge : Kita mesti ada ilmu utk menjalankan tugasan dgn baik dan cemerlang.

Action : Lakukan Setiap tindakan dgn baik, bukannya bercakap shj.

Procedure : Tugasan di lakukan dgn tatacara yg betul.

Secara kesimpulannya Ilmu itu menjana Kualiti. AlQuran itu membuka dada bagi setiap yg membacanya. Hati rasa lapang, tenang, jiwa tenteram dan di perkayakan dgn ilmu yg luas.



Buku ini Mama hadiahkan utk bacaan putra putri Mama semoga selepas khatam buku ini ia dapat membantu menghijrahkan diri ke arah yg lebih positif, cemerlang dan gemilang. Insyaallah.

*******************************************************************************

SOLAT TARAWIH DI MASJID MUQARRABIN....


Malam 14 Ramadhan, para muslimin dlm saf-saf mengharap Malam LailatulQadar.




Para muslimat jiran tetangga dan penduduk sekitar turut sama mendirikan saf-saf Malam 14 Ramadhan.


Masa nak balik lalu kat depan pintu Masjid, anak kucin ni mengiau2 mengadu penatnyer ia menjaga kasut para jemaah...dia nak letak jawatan jaga pintu dan minta transfer jaga bhgian dapur mesjid pulak.heee~~

1 comment:

ikiqzana said...

sian ank kucing kepenatan jaga kasut.. puasa jugak kot tu yg nk transfer kt bhgn dapur plak..hehehe..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...